Trei sfaturi pentru a fi un bun manager
lidermanagermanagementmanagement booksdezvoltare personala
Multi oameni ajung intr-un punct al carierei cand isi doresc mai multa responsabilitate, mai multa putere de decizie si aspira la functia de manager. O astfel de oportunitate este o etapa importanta in dezvoltarea personala si marcheaza trecerea de la angajat la lider.
Majoritatea celor care sunt propusi sa ocupe o asemenea pozitie au o mare experienta in domeniu si au dat dovada de-a lungul anilor de implicare si devotament fata de companie.
Cu toate acestea, rolul de manager nu reprezinta doar o incununare a muncii, ci si o schimbare majora de la statutul de angajat la cel de model si superior, iar aceasta tranzitie nu este deloc usoara. Managerii au o misiune dificila si sunt direct responsabili de implicarea angajatilor la locul de munca. Asadar, daca iti doresti sa obtii o astfel de functie sau tocmai ce ai fost promovat, este timpul sa-ti dezvolti abilitatile de conducere.
Cunoaste-ti echipa
Daca vrei sa fii un bun manager, primul pas pe care va trebui sa-l faci este sa-ti cunosti angajatii, sa le stii plusurile si minusurile si sa stii foarte bine atributiile tuturor. Chiar daca vei avea o intalnire cu toti membrii, poate ar trebui sa iei in considerare sa porti discutii cu fiecare in parte. Nu toata lumea se simte confortabil sa vorbeasca in public. Unii dintre angajati s-ar putea sa fie mai receptivi si mai deschisi privind responsabilitatile si provocarile lor daca alegi sa le vorbesti personal. Intreaba-i cum se simt in companie, ce le-ar placea sa se schimbe si observa care sunt punctele lor forte. Toate aceste informatii te vor ajuta sa organizezi totul mult mai bine.
Motiveaza-ti angajatii
Incurajarea echipei trebuie sa se afle pe lista prioritatilor unui bun manager. Chiar daca membrii ei sunt platiti pentru munca pe care o depun, acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa te intereseze de problemele, nemultumirile si provocarile pe care le intalnesc in drumul spre atingerea obiectivelor. Pentru a intelege mai bine cum functioneaza motivarea si cat de importanta este pentru productivitatea lor, dedica-ti timp pentru studiu si citeste
management books. Acestea iti vor oferi o imagine in ansamblu a ceea ce inseamna un manager de succes si te vor inspira in misiunea ta de a deveni un lider incontestabil. La final, un manager trebuie sa fie un mentor si un exemplu pentru subalterni.
Imbunatateste-ti abilitatile de comunicare
Daca vrei sa fii respectat si apreciat de colegii tai, atunci trebuie sa comunici eficient cu membrii ei. Tonul si cuvintele pe care le folosesti pot face diferenta intre o buna cooperare sau un dezinteres total al angajatilor. Incearca sa fii mereu prezent, sa-i ajuti sa gaseasca solutii la problemele pe care le intampina si comunica-le mereu situatia in care va aflati la nivel de companie. Chiar daca uneori exista zile mai dificile, nu uita sa comunici cu echipa ta pentru ca impreuna veti reusi sa iesiti din impas.
In plus, apreciaza constant eforturile depuse de angajatii tai. A fi un bun manager nu inseamna doar sa ai grija ca acestia sa-si indeplineasca sarcinile, ci inseamna si sa te asiguri ca acestia sunt multumiti si pretuiti. Cu o astfel de atitudine vei reusi sa construiesti o echipa unita, productiva si care se va implica constant in dezvoltarea companiei.
Sursa foto: Shutterstock