Spre deosebire de birourile convenÈ›ionale, birourile verzi sau eco-friendly urmăresc reducerea amprentei lor asupra carbonului din atmosferă, creând în acelaÈ™i timp un mediu mai curat È™i mai propice pentru oamenii care locuiesc în acest spaÈ›iu.
Cei care încearcă să reducă impactul pe care activitatea lor îl poate avea asupra mediului înconjurător o fac prin reducerea consumului de materii prime È™i energie, scăderea reziduurilor rezultate în urma activității È™i reciclarea anumitor materiale.
Birourile care îndeplinesc un set standard de criterii de durabilitate È™i economisire a resurselor planetei sunt certificate LEED, adică „Leadership in Energy and Environmental Design”.
Indiferent dacă vă străduiÈ›i sau nu să obÈ›ineÈ›i certificarea LEED, constructorii pot echipa spaÈ›iile de birouri cu pereÈ›i eficienÈ›i energetici, podele eficiente din punct de vedere termic È™i cu cele mai recente descoperiri în iluminatul verde È™i în corpuri de iluminat. Acest lucru poate aduce la început îmbunătățiri costisitoare, dar prioritare pe partea de eficiență energetică, în cele din urmă costurile reale scăzând substanÈ›ial È™i economiile de resurse ale mediului devenind în timp pe deplin realizabile.
Măsurile practice pentru transformarea în birouri eco-friendly pot fi încurajarea reciclării, înlocuirea paharelor de plastic cu cele de sticlă, încurajarea departamentului de comunicare în acÈ›iuni de conÈ™tientizare a personalului cu privire la modalitățile de protejare a mediului.
De ce trebuie să devină companiile „verzi”?
Èšinând cont de costurile indicate, există mai multe motive pentru care companiile ar trebui să devină „verzi”.
-
Birourile eco-friendly salvează banii companiilor. Dincolo de investiÈ›ia care este mai substanÈ›ială la un birou verde, conturile pentru întreÈ›inerea ulterioară devin surprinzător de scăzute, nemaivorbind de potenÈ›ialul de economisire a energiei termice È™i de încălzire - răcire datorită zidurilor È™i podelelor eficiente din punct de vedere energetic. Economiile individuale ar putea părea mici, dar în timp, companiile pot recupera costul de pornire al unui birou verde. Becurile eficiente din punct de vedere energetic, unul dintre elementele cele mai comune ale unui birou verde, reprezintă un bun exemplu de rentabilitate a investiÈ›iei. În ceea ce priveÈ™te consumul de hartie copiator È™i imprimantă sau caiete si alte produse din hartie, este important să alegeÈ›i variante reciclate sau provenite din culturi administrate sustenabil È™i să le distribuiÈ›i responsabil. Iar pe papetarie.ro găsiti astfel de produse ecologice, produse din materiale ce provin exclusiv din păduri certificate cu marca internaÈ›ională PEFC, ce promovează managementul sustenabil al pădurilor, brandul Clairefontaine fiind unul dintre ele.
- Birourile verzi fac lucrători mai fericiÈ›i. Crearea unui birou eficient din punct de vedere energetic duce adesea la mai multe ferestre È™i la o lumină naturală sporită, la un flux mai bun de aer È™i la un mediu de lucru mai plăcut. Studiile au arătat că birourile verzi au ca rezultat angajaÈ›i care sunt mai fericiÈ›i È™i mai productivi. În fapt, lucrătorii din birouri verzi cu ferestre extinse primesc cu 173% mai multă expunere la lumina albă în timpul zilei de lucru È™i dorm cu o medie de 46 de minute în plus pe noapte.
- Birourile eco-friendly sunt o victorie imensă a responsabilității sociale a corporaÈ›iei. Responsabilitatea socială a corporaÈ›iei sau CSR-ul este de o importanță majoră pentru mulÈ›i consumatori, 75% dintre aceÈ™tia fiind dispuÈ™i să aibă o reducere a salariilor în cazul în care ar lucra pentru o companie responsabilă din punct de vedere ecologic È™i social.
Trecerea la hârtie reciclată
Un prim pas în transformarea biroului într-un birou eco-friendly este promovarea consumului de produse „verzi”. O primă acÅ£iune fiind promovarea consumului de hârtii reciclate, adresată marilor consumatori de hârtie.
Hârtia de copiator reciclată este fabricată din deÈ™euri de producÈ›ie de hârtie sau din hârtie reciclată de colectori, la fabricarea ei fiind redus consumul de energie, este utilizată mai puÈ›ină apă, iar emisiile de CO2 sunt considerate mai mici.
Pentru fiecare tonă de hârtie reciclată se salvează cel puÈ›in 30.000 l de apă, 3000 – 4.000 KW curent electric, destul pentru un apartament de 3 camere într-un an È™i cam 95% din poluarea aerului. Producerea de hârtie reciclată presupune între 28-70% mai puÈ›ină energie decât producerea de hârtie obiÈ™nuită È™i presupune mai puÈ›ină apă, pentru că mare parte din energia dedicata producÈ›iei de hârtie se consumă prin transformarea lemnului în hârtie. Hârtia reciclată produce mai puÈ›ine emisii poluante în aer È™i în apă. Hârtia reciclată nu este realbită în mod normal, dacă totusi se albeÈ™te se foloseste oxigen si nu clor, astfel reducându-se cantitatea de dioxine degajate în mediu. Hârtia este un produs biodegradabil, ceea ce înseamnă că atunci când ajunge în gropile de gunoi, în timp ce putrezeÈ™te produce metan, un gaz greenhouse foarte puternic.
Se reciclează hârtia albă de birou, ziare, reviste, cărÈ›i de telefon sau pagini aurii, hârtie colorată È™i hârtie folosită de la imprimante.
ConÈ™tientizarea importanÈ›ei rolului fiecăruia dintre noi în protecÈ›ia mediului, fie la birou, fie acasă, este un prim pas în alegerea unui stil de viață responsabil față de natură.
PoÈ›i începe de acum, alegand produse de pe Papetarie.ro care se încadrează în această categorie.