Topul salariilor pe judete si 10 meserii platite regeste in Romania
top salariisalarii judetecele mai platite meseriijoburilocuri de munca bine platitesalarii
Bucurestiul este zona cu cele mai mari salarii din Romania. Aici, angajatii sunt platiti cu aproape 3.500 de lei net lunar, primind cu 70% mai multi bani decat in zonele de Nord-Est ale Romaniei. Spre exemplu, sucevenii castiga doar 2.000 de lei net lunar, ceea ce creaza o discrepanta uriasa pe piata muncii.
Despre diferentele uriase ale nivelului de salarizare pe teritoriul Romaniei vorbeste si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care compara tara noastra cu "o piele de leopard", cu zone foarte dezvoltate si cu zone de saracie, din care numai Capitala si zona adiacenta ar putea trece in zona euro.
"Daca Bucurestiul ar fi decupat de restul tarii, s-ar incadra cu brio la politica de adoptare a monedei euro", spune Mugur Isarescu
"Tara nu s-a dezvoltat armonios, este o realitate. Stiti ca Bucurestiul are PIB-ul pe locuitor, bogatia, cam cat Berlinul? Sau mai mare decat Lisabona si in apropierea Madridului? E un oras bogat. Nu trebuie sa te duci la statistica. Uitati-va la masinile din Bucuresti, ca sunt mai multe masini mari decat la Roma. Deci este un oras bogat.
Dar, cum va spuneam, la 100 de km sunt zone de saracie crunta. Nu poate sa intre numai Bucuresti in zona euro. Se vor egaliza relativ preturile, inclusiv la paine. Painea la noi este in continuare, mai ales in zona rurala, de cinci - sase ori mai ieftina... Nu poti sa nu te gandesti la consecintele sociale. (…)Stiti cum arata Romania? Arata ca o piele de leopard, cu zone foarte dezvoltate, marile orase, si zone de saracie”, a spus Isarescu.
Si, totusi, in Bucuresti locuiesc aproape doua milioane de locuitori, restul de cel putin 17 milioane, traiesc in afara "orasului bogat", cu venituri chiar si 70% mai reduse, insa la fel de datori la stat ca bucurestenii, supusi acelorasi cresteri de preturi la alimente, carburanti, facturi si asa mai departe.
Decalajele salariale dintre regiuni nu reflecta decat decalajul dintre dezvoltarea economica a acestora
Analistul economic Aurelian Dochia este de parere ca Bucurestiul are un avantaj mare in fata celorlalte regiuni fiindca el gazduieste sediile marilor companii, iar aici sunt si cei mai multi angajati IT, care ridica media salariala.
"Decalajele salariale dintre regiuni nu reflecta decat decalajul dintre dezvoltarea economica a acestora. Motivul pentru care in Bucuresti sunt salarii mai mari decat in alte zone este reprezentat de faptul ca, in Capitala, economia ofera locuri de munca bine remunerate, aici sunt sediile companiilor mari, multinationale, care angajeaza personal cu studii superioare, si aici sunt si multi angajati din domeniul IT, cu calificari inalte si salarii mari. In schimb, in Suceava sunt industrii cu salarii mici, in zona fabricarii de incaltaminte sau confectii, in constructii sau in zona de restaurante si hoteluri“, explica Aurelian Dochia.
Citeste si:
Firmele ar putea fi obligate sa faca sponsorizari. Sumele donate, deductibile pana la cel mult 30% din impozitul pe venit
Cat castiga angajatii in principalele judete ale tarii?
Conform datelor Institutului National de Statistica, salariile in Bucuresti si Cluj sunt cele mai ridicate din tara, in top urmeaza Timis, Ilfov si Sibiu, cu lefuri ceva mai mici, insa peste media de 2.500 lei net lunar.
1. Capitala (unde salariul mediu a fost de 3.483 de lei net in 2018);
2. Cluj (3.048 de lei net pe luna in 2018);
3. Timis (2.890 lei net);
4. Ilfov (2.868 lei net);
5. Sibiu (2.771 lei net).
Top 10 meserii platite regeste, in Romania
Din moment ce am vazut care sunt zonele cu cel mai mare potential financiar din tara noastra, sa aruncam o privire si pe cele mai bine platite meserii din Romania.
Salariatii super-calificati si meseriasii cu experienta sunt tot mai greu de gasit in Romania si asta pune companiile in situatia sa creasca salariile mult peste productivitate pentru a "tine" un angajat bun.
DC Business a realizat un top al celor mai bine platite meserii in baza analizei anunturilor de recrutare plasate de firme pe site-urile de profil si a comparatoarelor de salarii paylab.ro si undelucram.ro.
Din analiza au fost excluse functiile de conducere, pilotii, avocatii, coafezele, notarii si judecatorii ale caror venituri sunt greu de cuantificat.
Programator. Salariul mediu net la nivelul tarii este de 3.614 de lei, insa aici intra atat programatorii debutantii cat si cei specializati pe anumite domenii. De exemplu, media salariului pentru un programator PHP este de 5.650 de lei, pentru Java este de 7.257 de lei, pentru Oracle este de 8.139 de lei, potrivit Playlab.ro. Salariul unui programator bun, cu minim zece ani experienta sare de 10.000 de lei, potrivit anunturilor din piata.
Analist financiar/ Expert contabil. Salariul mediu net al unui analist financiar este de 4.353 de lei, cu peste 1.100 de lei mai mare decat al unui expert contabil, potrivit Paylab.ro. Pe anunturile de job-uri se ofera salarii de pana la 1.500 de euro (respectiv 7.000 de lei) pentru un analist financiar experimentat, respectiv de 6.500 de lei pentru un expert contabil senior.
Sofer. Salariul mediu net pentru un sofer este de 3.266 de lei, in Romania, dar trece de 4.000 de lei in Bucuresti si in orasele mari. Un sofer de TIR cu experienta care face transporturi internationale ajunge sa castige si 6.000-7.000 de lei, iar un incepator in jur de 4.500 de lei. O companie din Cluj cauta de ceva vreme un sofer de TIR cu experinta de minim un an si nu gaseste. Ofera " pachet salarial atractiv incepand de la 4.000 de lei net, bazat pe salariu fix + diurna zilnica + bonificatii suplimentare in functie de realizari". Pentru firmele romanesti concurenta este mare avand in vedere ca un sofer cu experienta se poate angaja in Vest cu salarii intre 2.000-2.800 de euro plus asigurari.
Inginer de sistem. O persoanacare administreaza si mentine in functiune serverele, computerele si celelalte echipamente IT ale unei companii are un salariu mediu net de 4.816 de lei. Un junior poate cobori pana la 3.200 de lei, iar un profesionist cu experienta poate trece de 9.000 de lei.
Sudor. Una dintre cele mai cautate si mai bine platite meserii este cea de sudor, in special in argon. Salariul mediu net in tara, la nivelul meseriei de baza, este de 2.672 de lei, insa in orasele mari se ajunge si la 3.500 de lei. De exemplu, o firma din Tulcea cauta sudor CO2, MIG-MAG si ofera intre 2.800 si 3.200 de lei, in functie de experienta. Un sudor vechi in argon ajunge sa castige si 6.000 de lei in Romania, in timp ce in Germania ar avea un salariu net de 2.000-2.500 de euro/luna.
Marketing specialist. Salariile trec de 4.500 de lei lunar, incep de la 2.500 de lei pentru juniori si ajung la 6.000 de lei pentru seniori. Depinde foarte mult de marimea firmei si de brand.
Inginer. A inceput sa fie o meserie foarte bine cotata si platita, insa salariul depinde de domeniul de activitate. Un inginer mecanic castiga intre 3.300 si 4.400 de lei, in timp ce un inginer chimist ia intre 2.600-3.200 de lei. Cei mai experimentati ajung la un venit de 6.000 de lei. Un specialist in asigurarea calitatii incepe de la 3.500 de lei si ajunge si pana la 6.500 de lei.
Strungar, frezor. Un meserias cu experienta este platit cu sume cuprinse intre 3.500-4.000 de lei, iar un debutant dispus sa invete la locul de munca cu 2.000 de lei plus bonuri de masa. Companiile sunt intr-o situatie grea formeaza oameni care dupa ce capata ceva experienta pleaca in Germania pe salarii de 1.700-2.000 de euro.
Zidari/Zugravi. Salariul porneste de la 2.000 de lei si ajunge si pana la 3.500 de lei pentru muncitorii cu experienta. Este o criza uriasa de meseriasi buni pentru ca in Germania acesti oameni castiga intre
Montator/Vopsitor auto. Industria componentelor auto este mereu in cautare de muncitori calificati. Astfel s-a ajuns ca salariul mediu net al unui montator/ ansamblor auto sa fie de 3.728 de lei la nivel national. La fel si cel al unui vopsitor auto care a ajuns la 3.648 de lei. Meseriasii cu experienta iau in mana mai mult de 5.000 de lei.
Dupa cum am putut observa, programatorii si inginerii de sistem conduc detasat in topul celor mai bine platite job-uri, urmati indeaproape de soferii de TIR, sudorii in argon si de inginerii si economistii supraspecializati. Totusi, aceste salarii sunt reprezentative pentru mediul privat. Sa nu uitam ca, spre exemplu, o infirmiera dintr-un spital de stat ajunge sa castige peste 2.500 sau chiar 3.000 de lei, deci, discrepantele dintre grilele de salarizare nu au loc numai intre zonele tarii, ci mai ales intre sistemul public si privat.