Top 7 sfaturi pentru o relatie pozitiva cu seful tau
sefrelatiejobangajati
Fie ca ai un job la stat sau la privat, relatia cu seful tau conteaza. Daca este una pozitiva, poate fi un plus pe termen scurt sau lung. De exemplu, poti beneficia de promovare, de o marire de salariu sau ar fi de ajuns si o atitudine prietenoasa din partea sa.
Diferentele dintre sefii care se gasesc in mediul privat si cei la stat sunt destul de multe, cel putin asa spun angajatii. Marea problema pe care o au sefii din sectorul public este neprofesionalismul. Multi
angajati spun ca nu au cum sa dezvolte o relatie cu seful lor, deoarece el vrea mereu sa auda ca este cel mai destept si frumos, practic, mereu sa fie laudat. Totusi, sunt si situatii cand lucrurile sunt altfel.
De aceea, ne-am gandit ca in acest articol sa iti prezentam cateva sfaturi care te-ar putea ajuta sa iti imbunatatesti
relatia cu actualul tau sef.
1. Adaptare
Indiferent de domeniul in care lucrezi, trebuie sa te adaptezi, atat stilului sau de lucru, cat si situatiilor in care sunteti nevoiti sa lucrati impreuna. Este foarte important sa afli ce fel de persoana este, ce trasaturi ascunde, care este stilul sau. De exemplu, daca seful tau vrea sa obtii anumite rezultate, dar nu vrea sa afle modul in care le-ai obtinut, detaliile, din spatele proiectului, atunci ar fi bine nici sa nu le oferi. Este important sa te adaptezi stilului sefului tau deoarece asta asigura faptul ca rezultatele tale vor fi apreciate, iar relatia dintre tine si seful tau va fi una de prietenie.
2. Utilizeaza comunicarea verbala si nonverbala
Cateva tips&tricks din domeniul nonverbalului si paraverbalului te-ar putea ajuta foarte mult in relatia pe care vrei sa o construiesti cu seful tau. Incearca sa fii atent la detalii, precum tonul vocii, rapiditatea vorbirii sau pozitia corpului. Dupa ce le observi, ar fi bine sa iei pozitii similare cu el, sa vorbesti asemenea lui. Mai mult, daca ajungi in punctul in care descoperi care sunt valorile sefului tau, precum onestitatea sau recunoasterea, vei sti exact cum sa ajungi la sufletul lui.
3.Nu uita de respect
Oricine isi doreste sa fie respectat. Asta se aplica si in cazul sefului tau. El doreste respect din partea angajatilor. Chiar daca ati ajuns la o relatie de prietenie, trebuie sa ai foarte mare grija cum gestionezi situatia. Nu trebuie sa exagerezi. Puteti sa va intelegeti foarte bine, insa daca nu iti iei sarcinile in serios si nu esti responsabil de ceea ce faci, s-ar putea sa fii concediat fara sa stii exact motivul.
4.Comunica la timp problemele
Atunci cand stii foarte sigur ca nu poti duce la capat un proiect, ar fi bine sa-i spui acest lucru la timp, sefului tau. Informarea este una dintre partile cele mai importante din cadrul relatiei voastre. Ar fi bine sa-l informezi pe seful tau daca mai ai nevoie de timp sau de alte resurse pentru finalizarea unui proiect. Nu te gandi la modul in care va fi perceput mesajul. Seful tau va aprecia onestitatea bine intentionata.
5. Da-i vestile ”rele” din lateralul lui
Cand vine vorba de vesti bune, nu ai de ce sa nu le expui in fata sefului tau. Atunci cand trebuie sa transmiti ceva neplacut sefului tau, ar fi bine sa eviti cumva contactul direct. El va ramane cu imaginea ta si va face o corelatie intre vestea proasta pe care i-ai oferit-o si persoana ta.
6. Fii constient ca nu-i poti schimba mentalitatea
In relatia cu seful tau trebuie sa ai in vedere faptul ca nu il poti schimba. Ori te adaptezi locului de munca si stilului sefului tau, ori iti schimbi job-ul. Trebuie sa stii clar ca nu ii poti schimba mentalitatea.
7.Alege sa te adaptezi si sa te perfectionezi
Alegerile tale in viata te definesc ca om. Daca alegi sa te adaptezi, insa ti se pare ca este imposibil, cu siguranta, mai devreme sau mai tarziu, vei reusi. Important este sa-ti oferi timp si sa analizezi situatiile din jurul tau. In acest mod vei deveni un profesionist si vei fi capabil sa te adaptezi oricarei situatii.
Nu conteaza ceea ce vrei sa faci, important este sa-ti doresti sa te perfectionezi, sa te dezvolti atat din punct de vedere personal, cat si profesional.
Citeste si:
4 intrebari si raspunsuri despre Mentoring