Tichetele de masa, mana cereasca pentru angajatii romani: cine primeste 30 de lei pe ziua muncita, se declara multumit
tichete de masabonuri de masabonusuri extrasalariale
Costul traiului de zi cu zi a devenit tot mai dificil pentru angajatii romani, pusi in fata unor scumpiri care le macina puterea de cumparare si le epuizeaza rapid bugetul. In acest context economic instabil si cu preturi in plina ascensiune, angajatii care primesc tichete de masa sunt niste norocosi, iar bonusul a ajuns sa fie foarte apreciat.
Dupa cum stim, multe firme au ales sa majoreze valoarea tichetului de masa, la pragul maxim prevazut de lege, respectiv 30 de lei pentru ziua muncita, ceea ce inseamna ca, pentru 22 de zile lucratoare intr-o luna, un salariat se bucura, per total, de 660 de lei.
Banii sunt o adevarata mana cereasca, in conditiile in care mancarea este tot mai scumpa, fie ca alegem sa mergem la supermarket, la piata sau la restaurant.
Un studiu al Barometru FOOD arata cat de utile au ajuns sa fie tichetele de masa, ele fiind utilizate pentru mancare, de 9 din 10 salariati romani respondenti la studiu. Din pacate, banii sunt cam putini, spun majoritatea respondentilor (84%), pentru care tichetele nu acopera cheltuielile cu hrana pentru o luna de zile, asa cum se intampla in cazul a 7% dintre angajatii ce au luat parte la studiu.
Salariatii sunt foarte multumiti de faptul ca pot plati masa de pranz de la serviciu cu aceste tichete. Foarte multe restaurante accepta plata cu bonuri de masa, iar astfel oamenii nu mai cheltuie din salariu, atunci cand vor sa manance in timpul programului de lucru. Studiul citat anterior arata ca 20% dintre angajatii respondenti sunt multumiti ca isi pot plati mancarea la lucru prin intermediul acestor bonuri de masa.
Pe de alta parte, salariile sunt tot mai mici
Rata anuala a inflatiei a ajuns la 15,9% in septembrie, conform Institutului National de Statistica (INS), ceea ce inseamna ca, daca
salariile nu au crescut cu un procent similar, puterea de cumparare scade drastic. Din nefericire, situatia salariilor din Romania nu e nici pe departe atat de fericita. Din contra!
Conform institutiei, in luna august 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6348 lei, cu 57 lei (-0,9%) mai mic decat in luna iulie 2022. De asemenea, castigul salarial mediu net a fost 3933 lei, in scadere cu 42 lei (-1,1%) fata de luna iulie 2022
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (9395 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2214 lei).
Daca facem o comparatie intre luna august a anului curent si august 2021, observam ca se inregistreaza o crestere cu 12,8% a castigului salarial mediu net.
"Indicele castigului salarial real1 a fost 97,8% in luna august 2022 fata de luna august 2021. Indicele castigului salarial real a fost 98,3% in luna august 2022 fata de luna iulie 2022. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 218,1%, cu 3,5 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna iulie 2022", mai transmite INS.
Foto: freepik.com