Telekom scumpeste tarifele la servicii. Cand intra in vigoare noile preturi
oug 114taxa pe lacomiescumpiri telecompreturi abonamente telekomscumpiri 2019
Telekom Romania anunta ca, incepand cu 15 aprilie, va majora preturile abonamentelor din portofoliul fix si mobil, pentru clientii rezidentiali si de business. Compania afirma ca masura vine ca urmare a cresterii costurilor asociate furnizarii serviciilor de comunicatii.
Telekom a transmis un comunicat in care justifica scumpirile ce vor fi aplicate incepand cu data de 15 aprilie 2019.
"Toate eforturile Telekom Romania de consolidare a angajamentului companiei fata de piata locala se traduc prin investitii continue in retele si in dezvoltarea unor oferte comerciale inovatoare si relevante pentru clienti.
Insa, ca urmare a cresterii costurilor asociate furnizarii serviciilor de comunicatii, Telekom Romania este nevoita sa majoreze preturile abonamentelor din portofoliul fix si mobil, pentru clientii rezidentiali si de business, incepand cu 15 aprilie 2019", se arata in comunicat.
Astfel, pretul pentru fiecare serviciu fix (voce fixa, internet, TV) si pentru fiecare abonament mobil, pentru clientii rezidentiali, va fi majorat cu 0,42 euro, TVA inclus, (0,35 euro, fara TVA), adica aproximativ 2 lei. Aceasta majorare nu se aplica optiunilor de televiziune, ratelor la telefoane sau chiriilor de echipamente fixe.
Clientii business vor primi o notificare scrisa in care sunt anuntati, de asemenea, de schimbari aferente contractelor.
Telekom nu este prima companie de pe piata serviciilor de telecomunicatii care aplica scumpiri in acest an
Incepand de la 1 martie, au fost scumpite si unele dintre serviciile RCS&RDS.
"Digi | RCS & RDS a investit si continua sa investeasca in calitatea serviciilor pe care le ofera. In ultimii ani, am intampinat nevoile abonatilor nostri prin imbogatirea ofertei de servicii de comunicatii electronice fixe si mobile.
Pentru a raspunde nevoii continue de dezvoltare si de crestere a calitatii serviciilor pe care vi le furnizam, precum si pentru a reactiona la cresterea continua a costurilor pe care le suportam, suntem nevoiti sa ajustam tarifele. Astfel, de la 1 martie 2019, preturile anumitor servicii furnizate de Digi | RCS & RDS se vor modifica. Chiar si dupa aceste modificari, preturile serviciilor Digi vor continua sa fie foarte atractive", se arata in comunicatul Digi.
Citeste si:
Romania s-a umplut de mall-uri. Plus de 28% la suprafata de spatii comerciale livrate in 2018
Majorarea preturilor din telecomunicatii, o consecinta directa a OUG 114
Majorarea preturilor de catre companiile din telecomunicatii era o miscare previzibila, din momentul in care Guvernul a adoptat OUG 114, care introduce o taxare suplimentara a acestor companii.
Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR) si Asociatia pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACER) au anuntat inca de la ineputul anului masuri impotriva acestei Ordonante.
Potrivit AOMR, OUG 114 mareste taxele la un nivel care blocheaza dezvoltarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice si contravin cadrului europea.
Orange, Vodafone si Telekom sunt reunite in AOMR, iar RCS&RDS si UPC Romania, alaturi de alte peste 65 de firme, fac parte din Asociatia pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACER).
"Modificarile propuse introduc si majoreaza taxe la un nivel pe care il apreciem excesiv si blocant pentru dezvoltarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice. Masurile contravin cadrului legislativ european si national. Aceste taxe ar trebui sa acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de catre Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se aloca. Adoptate in aceasta forma, propunerile s-ar transforma intr-o povara pentru intreaga industrie de telecomunicatii din Romania si pentru toti utilizatorii de Internet fix si mobil, telefonie fixa si mobila si servicii de televiziune", se arata in comunicat.
"Aceste modificari vor genera un impact negativ major asupra activitatii operatorilor de telecomunicatii. Intrucat comunicatiile electronice reprezinta un domeniu de baza al economiei, cu o contributie importanta la activitatea celorlalte industrii, consideram ca efectul real al masurilor luate va fi amplificat in cascada, pe termen scurt, mediu si lung. In repetate ocazii, industria a sustinut si a pledat pentru nevoia de predictibilitate si continuitate la nivelul politicii fiscale", mai precizeaza sursa citata.
Companiile subliniaza ca sectorul telecom are nevoie de un context stabil si predictibil pentru a putea continua sa investeasca, sa ofere servicii de calitate superioara la preturi accesibile, sa genereze locuri de munca, sa contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei.
"Investitiile in telecomunicatii, incurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii 5 contributori la PIB, dar in contextul configurat de aceste propuneri, investitiile si dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul intrebarii. In consecinta, solicitam eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanta de Urgenta a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicatiilor", se arata in comunicat.
Citeste si:
Aplicatie online pentru completarea si depunerea Declaratiei Unice, SIMPLU si RAPID