Te simti stresat la serviciu? Iata care pot fi cauzele
joburi stresantestres locul de muncasurse stres romania
Fericiti cei care au un loc de munca placut, cu lideri veritabili si colegi care le si devin prieteni. Dar, de cele mai multe ori, astfel de joburi exista numai in filmele slabe si in visurile angajatilor. In realitate, mai ales daca nu lucrezi la stat si nu ai obiective de performanta, serviciul este foarte solicitant si stresant.
Nivelul ridicat de
stres generaza probleme in lant: oboseala cronica, pierderea concentrarii, scaderea performantelor, iritare, demoralizare, pierderea interesului.
Stresul presupune acumulare si mai multe faze care ii permit unui angajat sa ia masurile potrivite pentru ameliorarea starii si inlaturarea surselor de stres.
Pentru a evita ca stresul sa afecteze un numar mare de angajati, conducerea unei companii si departamentul de resurse umane pot analiza pe baza chestionarelor interne, care sunt sursele de stres si sa incerce inlaturarea lor.
Myjob.ro a identificat cateva dintre sursele majore de stres:
Un numar prea mare de sarcini de efectuat simultan
Oriunde exista o fisa a postului, in care sunt precizate responsabilitatile, sarcinile, activitatile si actiunile specifice. Daca un angajat ajunge sa fie supraincarcat cu sarcini care mai de care mai grele si mai importante, se va confrunta cu o stare de stres generata de teama de a nu gresi.
Presiunea respectarii termenelor
Cine nu poate sau nu este lasata sa-si gestioneze bine timpul nu se va incadra in termenele limita de predare. In acelasi timp, deadline-urile pentru proiectele la care colaboreaza multe persoane care nu si-au indeplinit partea lor de sarcina la timp, poate deveni o sursa de stres pentru angajatul care, desi si-a indeplinit sarcinile, nu poate preda lucrarea.
Pregatirea slaba
De multe ori, angajati nepregatiti pentru un anumit domeniu sau cu o pregatire incompleta sunt pusi sa desfasoare activitati dincolo de competentele lor. In acest caz, stresul apare in mod firesc, intrucat respectivul se gandeste la ce consecinte grave pot avea actiunile sale.
Existenta unui numar mare de sefi
Exista structuri organizationale in care sunt mai multi sefi decat simpli angajati. Cand primii au mai mult rol de supraveghere a activitatii celei de-a doua categorii, cei care fac parte din aceasta nu se vor simti catusi de putin confortabil. Mai ales ca fiecare sef il va asalta cu cereri de rapoarte si actiuni, unele care se pot suprapue sau chiar contrazice. In acest context, angajatul va fi dezorientat, nemaistiind cui i se suboroneaza si ce anume are exact de facut.
Lipsa conditiilor de lucru si incertitudinea
Cand ai un job care presupune atentie la detalii si concentrare, este putin probabil ca angajatul sa se achite de sarcinile sale cand nu i se asigura linistea, confortul, iluminatul si temperatura corespunzatoare. Si mai rau, spatiul poate fi stramt, neaerisit, expus unor substante toxice. In acelasi timp, cum isi poate vedea angajatul de treaba daca angajatorul nu-i pune la dispozitie echipamentele necesare? Cu cat aceste lipsuri sunt mai multe, cu atat creste nivelul de stres si de insatisfactie fata de locul de munca.
Daca si gradul de incertitudine al firmei sau al pozitiei angajatului este ridicat, atunci stresul se accentueaza
Managementul defectuos
Felul in care este condusa o companie, tipul de management se reflecta nu numai in rezultatele financiare, ci si in starea de spirit a angajatilor. Un management echilibrat si orientat spre angajati ii va tine pe acestia relaxati, productivi, preocupati de ce fac. Un management autoritar si rigid ii va tine permanat pe angajati intr-o stare de anxietate.
Angajati care nu se inteleg intre ei
Neintelegerile dintre angajati genereaza o stare de tensiune, care se poate generaliza. In loc sa colaboreze, vor avea mereu ceva de impartit si polite de platit. Conducerea trebuie sa intervina rapid pentru detensionarea oricarei situatii, prin lamurirea problemei, fie prin separarea partilor combatante.
Big Brother in birouri