TAXA de SOLIDARITATE: statul pune tunurile pe marile companii. Kaufland, Lidl, Carrefour, OMV Petrom, Ford si alti giganti trebuie sa bage mai adanc mana in buzunar
taxa de solidaritateimpozitare suplimentara
Nu este un secret pentru nimeni faptul ca bugetul national are nevoie de "resuscitare". Ne confruntam cu deficit bugetar, datoria publica a sarit de 50% din PIB, iar cheltuielile statului sunt in crestere, date fiind conditiile economice vitrege atat pe plan intern, cat si international. Prin urmare, se cauta solutii care sa aduca mai multi bani la buget.
Una dintre variante, propusa de PSD, respectiv
impozitarea progresiva, are putine sanse sa "treaca", data fiind opozitia vehementa a liberalilor, care sustin ca avem nevoie de optimizare fiscala si nu ajutam cu nimic economia si cu atat mai putin mediul privat, schimband brusc sistemul.
Asa se face ca surse politice vorbesc acum despre o alta varianta care s-ar afla pe masa guvernantilor, la dezbateri. Este vorba despre taxarea marilor companii. O taxa pe solidaritate, de 1% din cifra de afaceri a marilor giganti, ar urma sa intre in vigoare din 2023. Vizate ar fi companiile ale caror cifre de afaceri depasesc pragul de 100 de milioane de euro, conform informatiilor
Profit.ro.
In linii mari, in jur de 300 de companii mari ar urma sa bage mai adanc mana in buzunar, daca vor sa fie prezente pe piata din Romania, printre ele, giganti precum Lidl, Kaufland, Ford, OMV Petrom sau Carrefour.
Si aceasta idee pare sa fie rostologita in spatiul public tot din zona social-democrata, respectiv de presedintele PSD, Marcel Ciolacu, care da exemplul Germaniei in acest sens, cea mai puternica economie europeana: "Eu am zis, de exemplu, taxa de solidaritate exista in Germania. Si nu stiu daca o avem. Este pe agenda de discutii si vom alege varianta cea mai buna. Exact cum este in Germania. Trebuie facuta o raportare intre taxe si venituri", a punctat liderul social-democratilor.
Si vicepremierului Kelemen Hunor a vorbit despre taxa de solidaritate impusa marilor companii, mentionand faptul ca banii obtinuti din aceasta sursa ar urma sa finanteze sistemele cheie ale tarii, cum ar fi Educatia sau Sanatatea.
Romanii sustin o impozitare mai agresiva, in anumite cazuri
Potrivit unei analize recente, conationalii nostri doresc impunerea unei impozitari mai agresive mai multor categorii de cetateni si firme.
Ne referim aici la datele unui
sondaj realizat de Fundatia Friedrich Ebert, care arata ca 55% dintre respondenti sunt de acord cu impozitarea suplimentara a celor ce au mai multe locuinte. De asemenea, in privinta impozitarii suplimentare a companiilor, 46% sunt de acord, in timp de 41% sunt in dezacord (13% nu si-au exprimat o opinie).
Totodata, mai arata analiza, si cei care polueaza ar trebui impozitati mai dur de stat, cred 73% dintre romanii chestionati.
In cele din urma, referitor la impozitarea suplimentare a companiilor, 46% sunt de acord, in timp de 41% sunt in dezacord (13% nu si-au exprimat o opinie).