Starea mintala a angajatilor nu trebuie neglijata sub nicio forma intr-un mediu de lucru profesionist, aceasta avand un impact semnificativ asupra performantei individuale si colective. Oamenii petrec o mare parte din viata lor la locul de munca, iar echilibrul mintal al acestora este fundamental pentru buna functionare a unei echipe si pentru atingerea obiectivelor organizationale.
Un mediu profesional de lucru care promoveaza sanatatea mintala nu doar ca sustine bunastarea angajatilor, dar contribuie si la cresterea productivitatii si la dezvoltarea unui cadru de lucru armonios. Stresul, anxietatea si epuizarea pot avea repercusiuni negative asupra angajatilor, afectand calitatea muncii lor si, in cele din urma, influentand succesul organizatiei.
In acest context, intelegerea si evaluarea starii mentale a angajatilor devine extrem de importanta. Sondaje care exploreaza nivelul de satisfactie, provocarile si nevoile angajatilor pot oferi o imagine detaliata asupra mediului de lucru si pot furniza informatii valoroase pentru implementarea unor politici de resurse umane eficiente si sustenabile.
Potrivit unui nou studiu european realizat in sase tari, 38% dintre angajati prezinta un risc ridicat de sanatate mintala precara. Dar ce pot face organizatiile pentru a aborda aceasta problema? Tinand cont de ceea ce se intampla in jurul nostru, incepand de la inflatie si criza costului vietii si pana la situatia geopolitica generala, realizam cu totii ca exista o multime de motive pentru a fi intr-o dispozitie proasta. Dar se pare ca suntem cel mai nelinistiti in legatura cu viitorul nostru atunci cand suntem la serviciu.
Un studiu recent publicat de un furnizor de servicii si tehnologii de sanatate, Telus Health, a constatat ca sanatatea mintala a oamenilor din sase tari europene este din ce in ce mai amenintata. In general, sanatatea mintala a angajatilor a scazut in patru tari - Germania, Italia, Tarile de Jos si Spania - pana in octombrie 2023, comparativ cu luna aprilie, iar 38% dintre salariati, in ansamblu, au declarat ca prezinta un risc ridicat de sanatate mintala precara.
In ceea ce priveste afectiunile legate de sanatatea mintala, 17% dintre oameni au declarat ca au fost diagnosticati cu anxietate - cea mai raspandita afectiune diagnosticata in randul salariatilor europeni - in timp ce 12% au declarat ca au primit un diagnostic de depresie. De asemenea, studiul a constatat ca angajatii cu varsta sub 40 de ani sunt de doua ori mai predispusi decat cei cu varste de peste 50 de ani sa prezinte cazuri de anxietate si depresie diagnosticate sau nediagnosticate.
Polonia continua sa fie cea mai slaba tara dintre cele sase tari analizate, inregistrand o imbunatatire cu o jumatate de punct procentual fata de aprilie, dar tot cu aproape sase puncte sub scorul general. Dintre cei intervievati, 51% dintre angajatii din aceasta tara est-europeana s-au declarat anxiosi (la fel ca in Spania), iar 43% au declarat ca sunt deprimati - cel mai ridicat nivel dintre cele sase tari. Polonia a avut, de asemenea, unul dintre cele mai mari procente de respondenti care au declarat ca nu sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul (23%), fiind depasita doar de Italia, cu 29%.
Citeste si: 5 lucruri pe care le poti face pentru a te simti confortabil la birou
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Presedintele interimar Ilie Bolojan avertizeaza ca Romania poate intra in criza financiara
FMI, veste devastatoare pentru Estul Europei! Pe noi ne vor lovi cel mai puternic efectele negative ale taxelor vamale
Ai nevoie de personal si te-ai decis sa faci angajari? Cum sa recunosti candidatul ideal in primele 5 minute ale interviului
Cele mai bune intrebari pe care sa le pui la interviu pentru a arata ca esti candidatul ideal
MANAGER DE SUCCES. Banii tai sunt in siguranta? Cum sa gestionezi riscurile financiare ale afacerii tale
Partenerii nostri
Organizarea posturilor, intr-o societate privata. Reglementari cheie si explicatiile specialistilor
Noua Platforma REGES: Tot ce trebuie sa stiti pentru a evita amenzile de pana la 20.000 Lei!
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Te-ar putea interesa si
Ai nevoie de personal si te-ai decis sa faci angajari? Cum sa recunosti candidatul ideal in primele 5 minute ale interviului
Cele mai bune intrebari pe care sa le pui la interviu pentru a arata ca esti candidatul ideal