Sunteti grabit si entuziasmat sa incheiati o afacere? Atentie la contractul pe care il semnati!
Ati intalnit un client bun, dispus sa accepte pretul pe care l-ati cerut si, ca urmare, doriti sa-i plasati imediat serviciile sau marfurile solicitate pentru a va incasa cat mai repede banii. Dar sunteti sigur ca respectivul este un partener de incredere? Ca va plati pretul stabilit de comun acord, la termenul stabilit? Cum va asigurati ca nu va treziti in imposibilitatea de a va incasa banii sau de a va recupera marfa?
Singurul lucru care va ajuta intr-o astfel de situatie este
contractul pe care l-ati semnat cu partenerul in cauza. Un contract intocmit profesionist, care sa va protejeze interesele si care sa acopere toate aspectele nedorite ce pot aparea.
Cuvintele-cheie sunt aici „intocmit profesionist”, deoarece in caz de litigiu contractul are valoare de lege si deciziile instantei de judecata se iau strict in baza prevederilor concrete din contract. Altfel spus, orice greseala de redactare, orice omisiune si orice neatentie au consecinte ireparabile.
Desigur, intr-o lume ideala, o strangere de mana ar trebui sa fie suficienta pentru pecetluirea unei intelegeri de afaceri cu un furnizor, investitor, partener sau client.
Doar ca in lumea reala strangerea de mana nu e suficienta. Aici, in lumea reala, orice intelegere trebuie sa se concretizeze intr-un contract scris, cu clauze clare pentru fiecare situatie posibila. Iata in continuare doua exemple sugestive:
Caz real:
Managerul societatii X doreste sa inchirieze un spatiu comercial. Gaseste ceva potrivit, negociaza un pret bun, semneaza contractul de inchiriere pe care i-l inmaneaza proprietarul si totul e OK. Doar ca dupa 10 luni managerul hotaraste ca spatiul nu mai corespunde nevoilor societatii si, in consecinta, vrea sa isi mute afacerea de acolo. Surpriza! In contractul de inchiriere, pe care l-a semnat cu mana lui, figureaza o clauza bine ascunsa care prevede ca, in caz de renuntare la spatiu, chiriasul este obligat in continuare la plata chiriei pana cand proprietarul isi gaseste un nou chirias!
Caz real:
Societatea X are un litigiu cu un partener din Franta – i-a livrat marfa, dar acesta refuza s-o plateasca, invocand niste abateri calitative inchipuite. Partea proasta este ca in contractul incheiat intre cele doua parti se specifica faptul ca orice litigiu trebuie judecat de Curtea de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie... Paris (!), fapt care presupune demersuri descurajante pentru societatea X: acte traduse in franceza, jurist specializat in procedura arbitrajului la CCI Paris, timbraj platit la Paris, translator etc.! De ce in contract figureaza Paris, si nu Bucuresti? Asa era modelul de contract trimis de partenerul francez, model pe care societatea romana l-a preluat ca atare...
Stim, in afaceri concurenta e dura si rapiditatea semnarii contractului cu un client/partener constituie de multe ori elementul esential pentru succes. Doar ca, lucrand sub presiune, e posibil sa neglijati clauze vitale, a caror importanta se va vedea mai tarziu. Iar aici intra, de exemplu:
• Clauze de jurisdictie
Dornic sa perfectati cat mai repede o tranzactie, nu va ganditi prea mult la situatiile (frecvente) in care contractul va fi incalcat. Veti fi insa protejat daca modelul de contract pe care il folositi acopera aceste situatii si precizeaza un mod de solutionare care sa va fie favorabil.
• Clauze de penalizare
Executarea cu intarziere sau neexecutarea obligatiilor asumate prin contract trebuie sa atraga penalizari, la un nivel corelat cu valoarea posibila a prejudiciului. Penalizarile introduse trebuie sa acopere integral toate situatiile in care pot aparea incalcari ale contractului (penalizarile asigura recuperarea eventualului prejudiciu si constituie totodata un factor de presiune pentru partener).
• Clauze de desfiintare a contractului
Trebuie sa existe si o astfel de clauza (numita “pact comisoriu”), pentru a se evita situatia in care partile raman captive in contract pana la expirarea acestuia sau pana la data la care instanta de judecata, la capatul unui proces indelungat si costisitor, dispune desfiintarea contractului.
Cel mai eficient pact comisoriu este cel care prevede desfiintarea contractului la incalcarea anumitor obligatii, fara interventia instantei judecatoresti si fara notificare prealabila (lucru binevenit mai ales in cazul contractelor de inchiriere).
• Clauze de forta majora
Daca in contract nu apar astfel de clauze, contractul respectiv este practic o invitatie la litigiu.
Nu uitati, tribunalele sunt sufocate de litigii a caror solutionare inseamna timp si bani pierduti (multi bani pierduti). Aceste litigii sunt complexe si greu de descalcit. Si frustrant este faptul ca ar fi putut fi foarte usor evitate daca partile ar fi semnat de la bun inceput un contract intocmit cu profesionalism. A ignora forta juridica a unui astfel de contract reprezinta o greseala fatala cu repercusiuni incalculabile.
Sursa foto: www.pexels.com