Studiul care nu o sa le placa patronilor: sefii romani ar trebui sa-si aprecieze mai mult angajatii
motive demisietipuri manageri romaniasefi romania
Intrucat nu au scoala de specialitate si simt al afacerilor, nu au cunostinte minime de psihologie si nici macar experienta de viata, multi manageri - odata ajunsi in aceasta functie - se substituie patronului, cred ca nu mai au nimic de invatat si isi descondisera subalternii. Acesta ar fi unul dintre cele mai raspandite tipuri de manageri din Romania.
Suntem tara europeana cu cel mai mic procent de
oameni cu baza Empatic (Harmoniser) 19,5%, adica profilul de personalitate care pune pret pe relatii si oameni si arata cel mai adesea compasiune in interactiunea cu ceilalti.
Compania de consultanta EXEC-EDU a realizat tiparele de personalitate ale managerilor din Romania, analizate cu metodologia Process Communication Model (PCM).
Pe baza celor 5.135 de profile de manageri si persoane cu roluri cheie in organizatiile din Romania, analizate intre 2016-2019, au rezultat cateva concluzii.
Prima este ca managerii din Romania ar trebui sa aprecieze mai mult munca subordonatilor.
De asemenea, 46,8% dintre angajatii si managerii romani pun cu precadere pret pe logica si structura, sunt responsabili si organizati, avand ca profil de personalitate dominant profilul de Ganditor (Thinker).
In Romania, acestia sunt preferatii recrutorilor, tara noastra inregistrand cea mai mare rata din Europa. Ganditorii sunt apreciati pentru ca pleaca la 11 noaptea de la birou si, de aceea sunt considerati ca fiind foarte folositori pentru companii.
Pe de alta parte, in nicio alta tara din Europa nu veti vedea atat de putini empatici (Harmoniseri) in mediul de afaceri. Desi este al treilea cel mai des intalnit profil de personalitate din Europa, in Romania, nu se pune mare pret pe a recruta manageri atenti la oameni, orientati catre relatii. Asta trebuie sa ne puna pe ganduri, in conditiile actuale de pandemie, cu migrari tot mai frecvente ale angajatilor”, atrage atentia Paul Olteanu, trainer si coach PCM, EXEC-EDU.
In Franta, Elvetia sau Tarile de Jos, profilul Empatic (Harmoniser) este pe prima sau a doua pozitie, urmat de Ganditor (Thinker), acestea fiind doua dintre cele 6 tipuri de personalitate ale modelului PCM.
O alta concluzie este ca, daca un manager vrea ca oamenii sa fie motivati, 73,6% dintre angajati au nevoie sa li se ofere apreciere pentru competenta, sa le fie recunoscute eforturile, munca, modul de gandire.
Nu exista un motiv de demisie mai puternic decat sentimentul ca munca ta nu conteaza
Potrivit lui Olteanu, prin educatia primita in scoala, romanii nu au reflexul natural de a arata apreciere, ci cand trebuie sa-si exprime parerea despre munca altuia, sunt tentati sa-i transmita celuilalt doar ce putea sa faca mai bine, ceea ce inseamna, de fapt, invalidarea competentei sale.
"La noi, in mediul de business, daca vrei sa motivezi 3 din 4 colegi, trebuie sa le oferi apreciere pentru compententa. Inseamna sa le spui lucruri de bine despre munca sau gandirea si efortul lor. Daca vrei sa motivezi 9 din 10 colegi, trebuie sa le oferi si atentie personala.
Iar, in Romania, conform acestui studiu, nu exista un motiv de demisie mai puternic decat sentimentul ca munca ta nu conteaza. PCM te ajuta sa-ti dai seama de ce au nevoie cei din jurul tau ca sa aiba bateriile incarcate", a explicat Olteanu.
La randul ei, Andreea Rotaru, trainer si coach certificat PCM, EXEC-EDU, considera ca este vital sa ne cunoastem profilul pentru a sti ce ne motiveaza.
"Sa nu ne trezim, apoi, in joburi unde ne simtim mizerabil. Este vital sa ne incarcam bateriile mai intai noua si apoi altora. Revelatiile cele mai dese de la cursurile de PCM sunt ca nu trebuie sa avem grija de ceilalti mai intai, ci de noi. Daca vedem ca oamenii din jurul nostru sunt stresati sau cu bateriile descarcate, atunci este imposibil pentru ei sa ofere apreciere”, a spus Rotaru.
Foto: pexels.com