STUDIU REHVA. Cum poate fi prevenita raspandirea coronavirusului in cladiri?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
STUDIU REHVA. Cum poate fi prevenita raspandirea coronavirusului in cladiri?
STUDIU REHVA. Cum poate fi prevenita raspandirea coronavirusului in cladiri?
de Magda Florea la 15 Nov. 2020
Urmareste-ne pe Google News
studiucoronavirus

Pandemia de coronavirus reprezinta o provocare noua, inedita si foarte solicitanta pentru manageri, dar si pentru angajati. Raspandirea infectiei in cladirile de birouri reprezinta un scenariu negru fiindca, pe langa riscurile si pericolele medicale, vorbim despre posibile pierderi de locuri de munca, diminuarea cifrelor de afaceri, miscosrari de venituri, lipsa de contributii la bugetul de stat, toate acestea conturand o criza economica ce ajunge sa afecteze in final intreaga societate. In aceste conditii, specialistii au reusit sa intocmeasca un set de reguli care ar trebui respectate in cladirile de birouri, astfel incat pericolul raspandirii infectiei la locul de munca sa fie cat mai redus.
 
De asemenea, riscul ca infectia sa se raspandeasca in alte cladiri in care oamenii isi desfasoara activitati, este unul real si cu efecte la fel de nocive pentru societate, pentru sistemul medical si pentru stabilitatea economica, astfel incat e necesar ca in toate spatiile publice inchise sa se aplice un ghid de masuri anti-pandemie care sa ii protejeze pe participanti, fie ca vorbim de scoli, sali de sport sau hale industriale.

Un astfel de ghid a fost realizat de REHVA - Federatia Asociatiilor Europene HVAC care reprezinta peste 120 000 de ingineri in servicii de constructii din 27 de tari europene. 
 
REHVA a realizat si un studiu de caz aplicat pe mai multe situatii practice, din care putem observa factorii de risc cei mai mari in pandemia din prezent, in salile de clasa si cladirile de birouri. Conform REHVA, principalele probleme ale cladirilor unde exista risc crescut de coronavirus sunt: lipsa geamurilor manipulabile care pot fi deschise, durata mare a timpului in care ocupantii stau in spatiul inchis, aparatele de ventilatie mecanica invechite. De asemenea, se consemneaza si faptul ca riscul de infectare creste daca participantii vorbesc si nu respecta distanta fizica intre ei. Despre cum putem imbunatati aceste situatii, specialistii au oferit explicatii pe larg, pe care le-am preluat si noi, in acest articol.
 
Sugestiile de mai jos sunt menite ca o completare a indrumarilor generale pentru angajatori si proprietari de cladiri care sunt prezentate in documentul OMS „Pregatirea locurilor de munca pentru COVID-19”, sustin specialistii REHVA.
 
Dupa cum spuneam, recomandarile REHVA vizeaza masuri care pot fi implementate si care pot fi eficiente in cladirile comerciale si publice (de exemplu, birouri, scoli, zone comerciale, spatii sportive etc.) unde se asteapta doar ocuparea ocazionala a persoanelor infectate, nu si in cladirile rezidentiale.
 
Indrumarile se concentreaza pe masuri temporare, usor de organizat, care pot fi puse in aplicare in cladirile existente care sunt utilizate in timpul sau dupa epidemie cu rate de ocupare normale sau reduse.
 
Inainte de toate, insa, specialistii contureaza simplu si frumos ceea ce ar trebui sa reprezinte cheia sanatatii cladirilor in aceasta pandemie: ''Teoria mediului: Exista cinci puncte esentiale in asigurarea sanatatii cladirilor: - Aer pur - Apa pura - Drenaj eficient - Curatenie - Lumina (Soarelui). Fara acestea, nicio cladire nu poate fi sanatoasa''
 
Pentru inceput, este important ca in fiecare epidemie sa se inteleaga caile de transmisie ale agentului infectios, fiindca, doar cunoscand cauza putem identifica solutiile.
 
Pentru COVID-19 si pentru multi alti virusi respiratorii, sunt dominante trei cai de transmisie: 
 
  •  picatura combinata si transmisie aeriana in regiunea de contact strans de 1-2 m care rezulta din picaturi si aerosoli emisi atunci cand oamenii stranuta, tusesc, canta, striga, vorbesc si respira;
  •  transmisie aeriana pe distanta lunga (pe baza de aerosoli)
  • contact de suprafata (fomite) prin contacte mana-mana, suprafata mainii etc. 
 
Astfel, mijloacele pentru a face fata acestor cai de transmitere sunt distanta fizica pentru a evita contactul apropiat, ventilatia pentru a evita transmisia aeriana si igiena mainilor pentru a evita contactul cu suprafata.
 

Aerisirea corecta a spatiilor - regula de aur in cladiri

 
In general, atunci cand vorbim despre cladiri de birouri sau sali de clasa, oamenii respecta distanta fizica si se igienizeaza pe maini. Sunt reguli stricte si usor de aplicat, insa provocarea vine odata cu necesitatea aerisirii spatiului.
 

Cele mai recente studii indica faptul ca infectia cu noul coronavirus poate fi semnificativ limitata in spatiile inchise corect aerisite

 
Sistemele de ventilatie, modalitatile mecanice de aerisire si sistemele de incalzire trebuie sa fie folosite in conditii speciale in acesta perioada, insa, atentie, tinandu-se cont de faptul ca, potrivit REHVA, iprezent, nu exista dovezi ale infectiei umane cu SARS-CoV-2 cauzata de aerosoli infectiosi distribuiti prin canalele de aer ale sistemului de ventilatie. Riscul este evaluat ca fiind foarte scazut. 
 
Expertii REHVA atrag atentia asupra faptului ca, dincolo de ventilatia si aersirea corecta a spatiilor, e nevoie si de distantare sociala ca riscul de infectare sa fie cat mai mic.
 
''Spatiile mari, cum ar fi salile de clasa, care sunt ventilate conform standardelor actuale, tind sa fie in mod rezonabil sigure, dar incaperile mici ocupate de cateva persoane prezinta cea mai mare probabilitate de infectie, chiar daca sunt bine ventilate. Desi exista multe posibilitati de imbunatatire a solutiilor de ventilatie in viitor, este important sa recunoastem ca tehnologia si cunostintele actuale permit deja utilizarea multor incaperi din cladiri in timpul pandemiei'', spune REHVA.
 
 In spitalele cu o rata de ventilatie excelenta de 12 ACH, transmisia aerosolilor este eliminata in mare parte, dar in spatiile slab ventilate poate fi dominanta. Caile de transmisie raman un subiect important de cercetare si s-a raportat deja ca ruta pe baza de aerosoli pe distante scurte domina expunerea la infectii respiratorii in timpul contactului apropiat. 
 
Literatura medicala a inceput sa vorbeasca despre o noua paradigma a aerosolilor infectiosi. 
 
Se concluzioneaza ca nu exista dovezi care sa sustina conceptul ca majoritatea infectiilor respiratorii sunt asociate in primul rand cu transmiterea picaturilor mari si ca aerosolii cu particule mici sunt regula, mai degraba decat exceptia, contrar orientarilor actuale.
 
 In contextul cladirilor si spatiilor interioare nu exista nicio indoiala ca riscul de infectie incrucisata poate fi controlat pana la 1,5 m de la o persoana cu distanta fizica si dincolo de aceasta distanta cu solutii de ventilatie, atrage atentia REHVA:
 

Ventilatia corecta a cladirilor:

 
In cladirile cu sisteme de ventilatie mecanica, pentru aceste sisteme se recomanda timpi de functionare extinse. Reglati timpul de ceas al cronometrelor sistemului pentru a incepe ventilatia la viteza nominala cu cel putin 2 ore inainte de ora de deschidere a cladirii si comutati la o viteza mai mica la 2 ore dupa timpul de utilizare a cladirii. In sistemele de ventilatie controlate de cerere, schimbati valoarea de referinta a CO2 la 400 ppm pentru a mentine functionarea la viteza nominala. Mentineti ventilatia 24/7, cu rate de ventilatie mai mici (dar nu oprite) atunci cand oamenii sunt absenti. 
 
In cladirile care au fost eliberate din cauza pandemiei (unele birouri sau cladiri educationale), nu se recomanda nu se recomanda oprirea ventilatiei, ci functionarea continua la viteza redusa in timpul orelor normale de functionare. 
 
''Sfatul general este de a furniza cat mai mult aer posibil in mod rezonabil. Aspectul cheie este cantitatea de aer proaspat furnizat pe metru patrat de suprafata a podelei'', spune RAHVA.
 
 Daca numarul de ocupanti este redus, nu concentrati ocupantii ramasi in zone mai mici, ci mentineti sau mariti distanta fizica (min 2-3 m intre persoane) intre ei pentru a imbunatati efectul de diluare al ventilatiei. 
 

Folositi-va de ferestrele care se pot deschide

 
Recomandarea generala este sa stati departe de spatiile aglomerate si slab ventilate. In cladirile fara sisteme de ventilatie mecanica, se recomanda utilizarea activa a ferestrelor  (mult mai mult decat in ??mod normal, chiar si atunci cand acest lucru provoaca un anumit disconfort termic). 
 
 Deschiderea ferestrelor este atunci singura modalitate de a creste ratele de schimb ale aerului. Ferestrele ar trebui deschise timp de aproximativ 15 minute la intrarea in camera (mai ales atunci cand camera a fost ocupata in prealabil de altii). De asemenea, in cladirile cu ventilatie mecanica, deschiderea ferestrelor poate fi utilizata pentru a spori ventilatia in continuare. 
 

Umiditatea si modificarea temperaturii sunt inutile in cazul Sars Cov 2

 
Transmiterea unor virusi in cladiri poate fi modificata prin schimbarea temperaturii aerului si a nivelului de umiditate pentru a reduce viabilitatea virusului. In cazul SARS-CoV-2, aceasta din pacate nu este o optiune, deoarece coronavirusurile sunt destul de rezistente la modificarile de mediu si sunt susceptibile doar la o umiditate relativa foarte mare peste 80% si la o temperatura peste 30 ?Celsius. 
 
Din motive de confort termic, in scoli sau cladiri de birouri astfel de valori nu pot fi aplicate.

Principalele recomandari ale specialistilor in limitarea raspandirii infectiei in cladiri:

 
  • Asigurati o ventilatie adecvata a spatiilor cu aer exterior. 
  • Noaptea si la sfarsit de saptamana nu opriti ventilatia, ci mentineti sistemele care functioneaza la o viteza mai mica 
  •  Deschideti ferestrele in mod regulat (chiar si in cladirile ventilate mecanic)
  •  Mentineti ventilatia toaletei in functiune 24/7 
  •  Evitati ferestrele deschise in toalete pentru a mentine directia corecta de ventilatie 
  • Instruiti ocupantii cladirii sa spele toaletele cu capac inchis 
  •  Comutati unitatile de tratare a aerului cu recirculare la 100% aer exterior 
  • Inspectati echipamentul de recuperare a caldurii pentru a va asigura ca scurgerile sunt sub control 
  •  Reglati ventilatorul setarile bobinei sa functioneze astfel incat ventilatoarele sa fie pornite continuu 
  •  Nu schimbati valorile de referinta pentru incalzire, racire si posibile umidificari 
  • Efectuati curatarea programata a conductelor in mod normal ( nu este necesara curatarea operationala) 
  • Extrageti filtrele de aer in mod normal, conform programului de intretinere 
  •  Inlocuirea regulata a filtrelor si lucrarile de intretinere trebuie efectuate cu masuri de protectie comune, inclusiv protectie respiratorie
  • Introduceti o retea de senzori IAQ care permite ocupantilor si managerilor de facilitati sa monitorizeze ca ventilatia functioneaza corespunzator.

Studiul poate fi consultat AICI

Sursa: REHVA


 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024
Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani
Companii

Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani

today20 Dec. 2024
ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?
Financiar-Bancar

ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x