Studiu: Majoritatea firmelor din Romania sunt fraudate de propriii angajati
fraude internefraudafirmecompaniiangajati
Peste 75% dintre companiile din tara noastra sunt fraudate de proprii angajati, arata o analiza publicata luni de Corporate Intelligence Agency, o companie de management al riscului dedicata exclusiv mediului de afaceri, specializata in identificarea si atenuarea potentialelor riscuri sau amenintari la adresa securitatii si integritatii partenerilor.
Aproape opt din zece companii din Romania (peste 75%), sunt fraudate de propriii angajati, arata datele Corporate Intelligence Agency.
Potrivit analizei,
printre cele mai frecvente tipuri de frauda efectuate chiar de angajati, se numara:
-
diferite scheme de conflicte de interese - probabil una dintre cele mai intalnite scheme de frauda in Europa Centrala si de Est: angajatii determina sau influenteaza alocarea contractelor pentru companiile fondate sau controlate de acestia sau de rudele lor (tipologie frecvent intalnita in fiecare industrie);
-
tratament preferential sau alocare de contracte acordate anumitor parteneri de afaceri - observate, de obicei, in industria farmaceutica, retail si la dezvoltatorii imobiliari;
-
manipularea politelor de asigurare, in special prin aranjamente ilicite intre angajatii departamentului antifrauda si clienti;
-
manipularea imprumuturilor bancare;
-
compromiterea email-ului cu ajutor din interiorul companiei;
-
deturnarea sau furtul de bunuri (utilizarea neautorizata a masinilor companiei, laptopurilor, utilajelor de orice fel), de asemenea, observate foarte frecvent in fiecare industrie.
Companiile sufera pierderi importante de pe urma fraudelor provocate de propriii angajati, iar daunele nu sunt doar de ordin financiar
Expertii care au intocmit analiza subliniaza faptul ca firmele afectate de acest fenomen nu se confrunta doar cu daune materiale. Exista situatii in care se ajunge pana la afectarea reputatiei organizatiei, spun specialistii, dar si la situatii in care firma respectiva e trasa la raspundere din punct de vedere penal.
Din punct de vedere financiar, analiza scoate la iveala ca, la nivel international, companiile, institutiile statului si asociatiile non-profit pierd anual 5% din venituri, in medie, din cauza fraudelor comise de propriii angajati, manageri si chiar actionari.
Cele mai multe solicitari vin din partea companiilor care fac parte din industriile de retail, investment, banking, productie, farmaceutica, IT, oil & gas, constructii, logistica, asigurari, telecom, management, servicii industriale etc.