Strigatul disperat al unui patron din constructii: Romanul nu mai vrea sa munceasca. Daca vine la munca, are pretentii exagerate
constructiiscrisorile managerilor
Printre scrisorile trimise de cititorii redactiei noastre, s-a evidentiat cea a lui Stelian G., din Prahova, care a dorit sa ii facem publica nemultumirea pe care o are in raport cu piata muncii din Romania.
Domnul G. este patron al unei firme de constructii cu traditie in judet. In cei peste 20 de ani de activitate, spune ca a trait si vazut multe. A intampinat vremuri si mai bune si mai putin bune, dar intotdeauna parca a gasit solutii mai repede decat in acest moment.
"Oamenii cred ca ne imbogatim"
Una dintre marile nemultumiri ale domnului G., care sustine ca vorbeste si in numele altor colegi de breasla, este aceea ca opinia publica din Romania percepe eronat profitabilitatea firmelor de constructii.
Potrivit acestuia, explozia preturilor la materiale determina companiile din constructii sa creasca si ele preturile. "E o scumpire in lant, nu vrem noi sa fie asa, insa nu putem vinde materiale sub pretul de achizitie", subliniaza acesta.
In continuare, domnul G. atrage atentia asupra pietei muncii. In opinia domniei sale, aici au de suferit toti managerii din Romania, indiferent de domeniul in care activeaza.
"Un salariu net de peste 3.000 de lei pentru inceput li se pare prea putin"
"Romanul nu mai vrea sa munceasca. Am publicat anunturi de angajare pe site-uri de recrutare, pe retelele de socializare. Oamenii vin, intreaba si pleaca. Un salariu net de peste 3.000 de lei pentru inceput li se pare prea putin.
Spun ca, in particular, castiga banii acestia intr-un weekend. Nimeni nu e constient ca, noi, ca firma, avem de platit taxe, impozite, diverse costuri si ca nu ne permitem sa promitem un venit mai mare, mai ales cand activam pe piata de peste doua decenii si cunoastem ratele de profit si cifrele de afaceri, in medie", a mai spus managerul.
"Strainii m-au salvat"
"Am reusit sa aduc in companie lucratori din tari despre care nici nu stiam ca exista, dar care sunt seriosi si isi fac treaba".
"Am prieteni in HoReCa, la ei e mai rau"
Potrivit managerului, cei din industria ospitalitatii s-ar confrunta cu probleme si mai mari. "Am prieteni cu restaurante, cu PUB-uri, au supravietuit doar din comenzi. Pe langa acest aspect, oamenii au demisionat in masa si e de inteles. Ce nu e de inteles, insa, este faptul ca nu mai gasesc altii noi.
Efectiv, unul dintre prietenii mei, din pozitia de manager general al unui mare local din Capitala, a ajuns sa tina locul a doi angajati. Ce-i drept, la ei sunt salarii mult mai mici, dar datele oficiale arata ca avem someri", a mai spus managerul.
"Pai, nu e mai bine un salariu <mic>, decat deloc?!", se intreaba, domnul G., retoric, in incheierea scrisorii sale.
Daca sunteti manager, angajat sau aveti o poveste de spus ce are legatura cu piata muncii, cu business-ul si antreprenoriatul romanesc, ne puteti scrie la redactia@manager.ro. Acum, opinia dvs. se poate face auzita!
Va multumim!