Anul 2024 ar putea aduce un numar urias de lucratori straini in Romania, Guvernul lansand in dezbatere publica o noua hotarare care face referire la un numar de 140.000 de persoane cu cetatenie straina nou-admise pe piata fortei de munca din tara noastra. Contingentul alocat anului in curs a fost de 100.000 de lucratori straini, numar ce a fost suplimentat in cele din urma la 140.000. Cu un an in urma, in 2022, contingentul de lucratori straini admisi pe piata fortei romanesti de munca a fost de 100.000.
Situatia actuala contureaza un peisaj cu aproximativ 400.000 de lucratori straini care beneficiaza de permise de munca si care activeaza in Romania. Acesti lucratori sunt angajati atat de companii private autohtone, cat si de entitati de stat. Problema cronica a lipsei fortei de munca a devenit o realitate din ce in ce mai ingrijoratoare incepand cu anul 2019, o problema cu care se confrunta nu doar Romania, ci si alte tari din Europa Centrala de mai bine de doua decenii.
Companiile romanesti sunt grav afectate de lipsa fortei de munca necalificate, recurgand la aducerea lucratorilor straini pentru a acoperi aceasta nevoie. Sursele indica ca mare parte dintre acesti muncitori straini vin sa umple golurile lasate de romanii care s-au mutat in Germania, Italia, Spania, Franta sau Marea Britanie in ultimele doua decenii. Estimarile Ministerului Afacerilor Externe sugereaza ca aproximativ 5.7 milioane de romani si-au stabilit domiciliul in strainatate. Din orice unghi am privi aceasta statistica, trebuie sa recunoastem ca este vorba despre o cifra uriasa, mai ales tinand cont ca Romania nu este o tara aflata in razboi.
Datele furnizate de Oficiul pentru Imigrari arata ca majoritatea muncitorilor straini din Romania provin din Asia - Bangladesh, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, India, si din tari precum Turcia si nordul Africii.
Aceasta tendinta de migratie a fortei de munca are un impact profund asupra economiei romanesti, generand deopotriva beneficii si provocari. In timp ce aducerea de forta de munca straina poate acoperi golurile imediate, este crucial sa se identifice si sa se dezvolte solutii pe termen lung pentru a incuraja ocuparea fortei de munca locale si pentru a evita depopularea si slabirea pietei muncii interne.
Citeste si Zeci de mii de angajati din Romania planuiesc sa-si dea demisia in 2024. Toti cauta salarii mai mari
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si