Analiza realizata de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania ne arata ca nu mai putin de 64.3% dintre antreprenorii romani sustin ca in aceasta perioada li s-au redus veniturile. In acelasi timp, 50% dintre respondenti au declarat ca masurile de precautie luate de autoritati au dus la reducerea activitatii firmelor lor. Mai mult decat atat, 39.1% dintre cei care au raspuns la intrebarile acestui sondaj au sustinut ca si-au suspendat activitatea, in timp ce 16.4% dintre ei au declarat ca si-au diminuta productia. In cele din urma, 11.7% dintre antreprenorii respondenti au recunoscut ca au fost nevoiti sa diminueze deja numarul salariatilor.
Intrebati de specialistii Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania cu privire la masurile economice adoptate de Guvern in aceasta perioada, 63.3% dintre cei care au raspuns intrebarilor acestui sondaj au sustinut ca acestea sunt bine venite in contextul actual, urmand sa apeleze la acestea in perioada urmatoare. De partea cealalta, 36.7% dintre cei care au raspuns acestei intrebari au sustinut ca nu au intentia de a apela la vreuna dintre masurile propuse de guvernanti, urmand astfel sa se descurce pe cont propriu in aceasta perioada extrem de dificila pentru mediul antreprenorial si nu numai.
Nemultumirea antreprenorilor din tara noastra cu privire la masurile luate de guvernanti in aceasta perioada poate fi observata si din rezultatele altei intrebari la care au apelat cei din Consiliul National al IMM-urilor, nu mai putin de 34.4% dintre respondenti sustinand ca masurile economice si sociale adoptate recent de Guvern nu ii ajuta deloc in contextul actual. De asemenea, 30.5% dintre cei care au raspuns au sustinut ca aceste masuri ii ajuta intr-o “mica masura”. Totodata, 26.2% dintre acestia au spus ca nu pot cuantifica impactul acestor masuri in cadrul societatii lor pana la acest moment. In cele din urma, doar 9% dintre antreprenori considera ca masurile economice si sociale propuse si adoptate de autoritati ii ajuta in “mare masura”.
Asa cum este cunoscut deja, printre masurile economice adoptate de autoritati in acest context se numara amanarea platilor obligatiilor fiscale scadente pe perioada mentinerii starii de urgenta si inca 30 de zile de la data incetarii acesteia, sau acordarea unei indemnizatii de 75% din salariul de baza pentru salariatii ale caror contracte au fost suspendate.
In continuare, nu mai putin de 70.7% dintre antreprenorii romani solicita guvernantilor suspendarea platii contributiilor sociale pe perioada starii de urgenta si pana la trei luni de la data incetarii acesteia. De asemenea, 64.9% dintre acesteia sustin ca este nevoie de o masura prin care sa fie suspendate ratele si dobanzile bancare pe o perioada de sase luni pentru firmele si angajatii afectati de aceasta criza. Mai departe, 54% dintre cei intervievati sustin ca mai este nevoie de adoptarea unei masuri prin care sa fie suspendata plata impozitului pe cifra de afaceri pe perioada starii de urgenta.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si