Somajul, pe cale de disparitie in Romania? Putini isi vor mai permite luxul de a sta acasa degeaba
somajlocuri de muncapreviziuni economicejoburicnsp
Cu o inflatie atat de agresiva si scumpiri in lant pentru traiul de zi cu zi, putini romani isi vor mai permite in viitor sa stea acasa, fara job, asteptand indemnizatia de somaj de la stat.
Aceasta este concluzia pe care o putem contura, dupa ce consultam datele prezentate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP), in Prognozei pe termen mediu 2022-2026, varianta de toamna.
Conform analistilor institutiei, rata
somajului BIM va scadea in anii urmatori. Specialistii se asteapta sa inregistram o cifra de 5,4% anul acesta, urmand ca ea sa scada la 5,3% in 2023. Tendinta se va mentine si-n 2024, cand rata somajului BIM in Romania este asteptata sa ajunga la 4,8%, respectiv la 4,5% in 2025 si 4,4% in 2026.
Amintim ca, in al doilea trimestru al acestui an, Romania a inregistrat o rata a somajului BIM calculata de specialisti la 5,3%.
Avem din ce in ce mai multi angajati
Analiza scoate la iveala faptul ca inca din acest an am inceput sa avem o crestere a numarului de salariati!
Concret, Comisia ne spune ca, in primul semestru al acestui an, rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15 - 64 ani) a fost de 63,0%. Fata de anul trecut, rata din 2022 este cu un punct procentual mai mare!
De altfel, in privinta numarului total de salariati din economie, pe primul semestru din 2022, acesta a crescut cu 18% fata de perioada similara din 2021, ne mai transmit specialistii CNSP. Astfel, am ajuns sa avem in primul semestru din 2022 nu mai putin de 6,649 milioane de persoane angajate pe piata muncii de la noi din tara.
"Romania a reusit sa pastreze un echilibru economic relativ stabil, inclusiv in ceea ce priveste piata fortei de munca care a fost sustinuta de instituirea unor masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor, o imbunatatire a flexibilitatii la locul de munca, precum si redirectionarea resurselor umane, unde a fost posibil, catre sectoarele mai putin afectate de criza si cu perspectiva de crestere in urmatorii ani.
Imbunatatirea estimarilor de crestere economica si noile date disponibile au condus la revizuirea populatiei ocupate de la 0,7% la 1,0% pentru anul 2022, iar estimarile numarului mediu de salariati au fost ajustate in sus cu 0,2 puncte procentuale (de la 1,6% la 1,8%).
Totodata, incetinirea activitatii economice prevazuta pentru anul 2023 a condus la ajustari in jos ale nivelurilor estimate anterior pentru indicatorii de ocupare, cu 0,2 puncte procentuale, atat in cazul populatiei ocupate (de la 0,9% in prognoza de vara la 0,7% in prognoza de toamna), cat si in cazul numarului de salariati (de la 1,8% in prognoza de vara la 1,6% in prognoza de toamna)", ne mai explica specialistii CNSP.
Foto: freepik.com