Orice business are momente mai bune si situatii in care nu se vede luminita de la capatul tunelului, angajati dedicati, dar, si personal care nu face fata cerintelor postului. De aceea, a cere ajutor nu trebuie sa reprezinte o rusine, ci o modalitate de a creste productivitatea companiei.
A cere ajutor poate fi unul dintre cele mai dificile lucruri de facut la locul de munca, insa, in unele situatii, refuzul de a discuta cu superiorii sau de a apela la colegi cand intampini dificultati iti poate cauza mai multe probleme decat daca recunosti ca ai nevoie de ajutor. Poti ajunge in situatia in care angajatorul decide sa iti incheie contractul de munca sau te sanctioneaza disciplinar. Urmeaza perioadele in care poti depune cereri in vederea solutionarii conflictului de munca, documentarea cu privire la prescriptia extinctiva, angajarea unui avocat si alte actiuni care ar fi putut fi evitate, daca cereai ajutor la timp.
Asadar, pentru a nu ajunge in situatii care te pot impiedica sa muncesti ori care te pot costa bani si timp, este important sa rezolvi problemele de la locul de munca inca de la aparitia lor.
In primul rand, trebuie sa iti cunosti foarte bine limitele si sa stii cand ai nevoie de ajutor. Niciun angajat nu vrea sa recunoasca in fata superiorului ca nu a putut termina la timp sarcinile ce i-au fost atribuite sau ca nu reuseste sa rezolve anumite cerinte, insa, de cele mai multe ori, a recunoaste o slabiciune este o metoda mai eficienta de a rezolva o problema.
Inainte de a intra in panica, este indicat sa evaluezi situatia, sa identifici problema si tipul de ajutor de care a nevoie. Uneori, situatiile dificile de la locul de munca pot fi rezolvate cu ajutorul colegilor. Multi angajati, insa, refuza sa ceara ajutor, pentru ca vor sa demonstreze ca pot sa gestioneze singuri situatiile neprevazute. Acest lucru poate insemna ore suplimentare si mult stres, factori care, in cele din urma, pot afecta activitatea la locul de munca.
In cazul in care exista probleme la locul de munca, o confruntare directa cu superiorii este indicata in detrimentul unui e-mail sau unui sms in care ii anunti despre situatia curenta.
Pentru productivitatea unei companii, angajatii nu ar trebui sa se teama niciodata sa ceara ajutor, iar managerii n-ar trebui sa refuze sa le acorde ajutorul ori sa ii umileasca pentru ca au facut acest lucru.
A ramane sanatos (fizic si psihic) si a te simti in siguranta la locul de munca ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru fiecare angajat. Indiferent de locul de munca pe care il ai, este important sa reduci riscurile de vatamare si imbolnavire la locul de munca. Iata cum poti face acest lucru:
Intelege riscurile. Dupa ce intelegi pericolele specifice de la locul de munca, poti lua masuri pentru a reduce riscul de vatamare sau boala.
Redu stresul la locul de munca. Cauzele comune care provoaca stres sunt orele de munca suplimentare, volumul mare de munca, insecuritatea si conflictele cu colegii sau cu sefii. Stresul poate provoca depresie, insomnii si probleme de concentrare.
Fa pauze regulate. Daca ramai vigilent si energic, poti evita vatamarea sau dezvoltarea sindromului epuizarii profesionale (burnout). Planifica cele mai dificile sarcini in acea perioada a zilei cand nivelul tau de concentrare este cel mai bun. Pentru cei mai multi angajati, acest lucru se intampla dimineata.
Evita distractiile. Foloseste mobilier si echipament ergonomic si rearanjeaza zona de lucru, astfel incat sa ai la indemana tot ce ai nevoie pentru a-ti face treaba. In acest mod, vei reusi sa fii mai eficient.
Foloseste ajutoare mecanice ori de cate ori este posibil. In loc sa ridici sau sa transporti obiecte grele, foloseste roaba, banda transportoare, macaraua ori stivuitorul, pentru a-ti usura munca.
Foloseste echipamente de protectie potrivite sarcinii. Riscul de vatamare poate fi diminuat semnificativ daca este folosit echipamentul corespunzator. Asadar, nu ezita sa folosesti masti, manusi, ochelari de protectie, halate ori dopuri de ureche.
In concluzie, fiecare loc de munca ar trebui sa fie un loc sigur, in care angajatii sa vina cu placere si unde sa se simta apreciati.
Sursa foto: u_photostock/ Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si