De asemenea, firmele care au fost obligate sa ofere aceasta optiune angajatilor ar putea sa introduca munca de acasa pe o perioada mult mai lunga. In cazul companiilor mici in special, costurile pot fi reduse substantial, daca fiecare angajat presteaza munca de la domiciliu. Iata ce trebuie sa faci pentru a fi mai productiv si mai relaxat cand muncesti de acasa, mai ales daca faci asta full time:
Probabil cel mai dificil aspect legat de munca de acasa este lipsa unui echipament si a unui mobilier precum cele de la birou. La acest capitol, trebuie sa investesti o suma considerabila daca vrei sa te bucuri de confort. De la scaune, la mese de birou si device-uri, trebuie sa-ti cunosti nevoile si sa incerci, pe cat posibil, sa iti cumperi cele mai potrivite echipamente. Pentru a putea munci cateva ore in sir de acasa, vei avea nevoie de un spatiu destinat exclusiv muncii. Lucrul la laptop in pat este exclus, daca vrei sa fii productiv si sa nu confunzi somnul cu ritmul alert al muncii. Acest lucru poate duce la probleme ale programului de somn si oboseala accentuata. De asemenea, daca locuiesti la unul dintre etajele superioare ale unui bloc sau intr-o mansarda, opteaza pentru un aparat de aer conditionat, deoarece vara te va chinui cu temperaturi ridicate in interior si nu vei putea sa muncesti. In astfel de momente, iti va fi dor de racoarea dintr-o cladire de birouri.
A munci de acasa nu inseamna ca nu ai dreptul la pauze. Problema apare atunci cand esti prins in taskuri, vrei sa termini treaba mai repede si nu ai pe nimeni care sa te cheme la o cafea sau la pranz. Poti uita sa iei masa si sa te ridici de pe scaun o perioada indelungata, lucru care iti va afecta sanatatea pe termen lung. Seteaza-ti alarme pentru pauzele mai scurte, dar si pentru pauza de pranz de 30 de minute. Cand vine timpul pentru masa, indeparteaza-te de zona de birou si asaza-te la masa in bucatarie sau pe terasa. Foloseste acest timp pentru a-ti relaxa mintea si ochii, departe de ecranul computerului. Nu ignora importanta pauzelor de pranz, indiferent de locul in care lucrezi si urmeaza cu strictete un program de pauze. Fa exercitii de stretching, iesi la aer si vorbeste la telefon, la fel cum ai face daca ai munci intr-o cladire de birouri.
In functie de jobul pe care il ai si de regulile impuse de angajator, va trebui sa pastrezi intr-o oarecare masura legatura cu echipa din care faci parte. Incearca sa comunici mai mult decat ai face-o daca ai munci in acelasi spatiu cu acestia. Vei putea astfel sa depasesti orice dificultate in a te face inteles si a intelege cerintele anumitor taskuri si proiecte. In schimb, daca muncesti in regim freelance si ai anumiti clienti pe fiecare proiect, tine cont de felul in care trebuie sa te adaptezi. Un client poate avea nevoie de mai multa comunicare intre compania lui si colaboratori, iar altul poate fi mai increzator in comunicarea minima. Va trebui sa te obisnuiesti cu stilul fiecarei persoane, dar si sa-ti impui propriile limite si reguli. Asigura-te ca fiecare parte se face inteleasa inca de la inceput si ca nu exista aspecte neclare.
Indiferent de domeniul in care activezi, fie el creativ sau tehnic, munca de acasa va urma un trend ascendent si in tara noastra. Numeroase studii facute la nivel global dovedesc aspectele pozitive ale acestui gen de abordare, iar companiile mari si mici incep sa adere la practici moderne. Flexibilitatea iti va aduce beneficii, dar trebuie sa tii mereu cont de regulile impuse de angajatori si de confortul pe care ti-l ofera spatiul de lucru de acasa. Asadar, daca incepi un nou capitol al carierei tale, asigura-te ca faci tot posibilul ca experienta sa fie una dintre cele mai pozitive.
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!