Masinile electrice se bucura de o atentie din ce in ce mai mare in ultimii ani in toate colturile lumii, toti marii producatori de pe piata auto globala investind sume uriase in dezvoltarea vehiculelor cu o astfel de propulsie. Problemele apar insa atunci cand discutia se indreapta catre bateriile pentru masinile electrice, productia acestor baterii fiind tot mai dificila in momentul de fata. Cererea de metale rare esentiale utilizate in aceste baterii este in prezent mai mare ca niciodata, preturile acestora explodand in ultimii doi ani. Litiumul este unul dintre acele minerale rare de care toata lumea pare ca are nevoie, iar Elon Musk pare decis sa investeasca in aceasta zona.
Constructorii auto care au in gama o serie intreaga de vehicule electrice se lupta cu penuria de materiale cheie fara de care productia bateriilor electrice nu poate fi posibila, materiale care se gasesc tot mai greu de la jumatatea anului 2021 incoace. Spre exemplu, preturile de pe piata pentru litium continua sa creasca de la o luna la alta, cererea pentru acest metal explodand in ultimul an. Potrivit datelor Benchmark Mineral Intelligence, costul metalului a crescut cu peste 480% in ultimele 12 luni.
Seful Tesla a simtit ca este rost de o investitie in aceasta zona, Elon Musk anuntand recent ca ar putea intra in afacerile de minerit si rafinare a litiumului. Litiumul nu este neaparat un metal rar, insa exploatarea sa miniera implica metode de extractie extrem de costisitoare. Tinand cont de aceste costuri, putini sunt cei care au luat in calcul serios sa investeasca in aceasta directie.
Elon Musk nu rateaza insa sansa si anunta ca se gandeste serios la o investie in aceasta zona. Potrivit specialistilor de pe piata auto, vanzarile de masini electrice ar urma sa se dubleze fata de anul trecut pana la sfarsitul acestui an. Ar putea exista insa si probleme cauzate tocmai de intreruperile lantului de aprovizionare si de cresterea preturilor materiilor prime.
Litiumul este necesar pentru bateriile dedicate masinilor electrice, fiind atat cel mai usor metal, cat si cel mai putin dens element solid. In aceste conditii, bateriile fabricate cu litium au un raport putere/greutate ridicat. Nu este pentru prima data cand Elon Musk se arata interesat de aceasta zona, Tesla asigurandu-si deja in urma cu doi ani propriile drepturi de a extrage litium din statul Nevada.
Asa cum spuneam si mai devreme, litiumul nu este un metal rar, acesta regasindu-se in multe zone ale lumii, inclusiv pe tot teritoriul Statelor Unite. Cele mai mari zacaminte de litium din lume se gasesc insa in America de Sud si in Australia, in timp ce China se afla pe locul al treilea la acest capitol. Desi detine numai 8% din depozitele de litium din intreaga lume, China a investit masiv in aceasta directie, dezvoltand un lant de aprovizionare. In aceste conditii, peste 80% din importurile Statelor Unite in 2019 au provenit din China.
Citeste si: Noua OUG adoptata de Guvern. Anuntul ministrului Energiei: vrem sa incurajam absorbtia banilor din fondurile de modernizare
Ultimele NOUTATI
Cat castiga un IT-ist in Romania, chiar daca n-are facultate? Salariu dublu fata de media nationala
Inca astepti sa se prabuseasca piata imobiliara sa-ti cumperi un apartament? Gresit!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Te-ar putea interesa si