Semnal de alarma pentru toate firmele din Romania: 6 din 10 angajati sunt pe picior de plecare
piata munciilocuri de munca
Piata muncii din Romania sta pe un butoi de pulbere, in sensul in care majoritatea angajatilor au nemultumiri serioase legate de locurile de munca pe care le au si stau cu demisia in buzunar, gata sa o puna pe masa actualilor angajatori. Bineinteles, cautarea unui job care sa le aduca castiguri mai mari este principalul lor obiectiv, intr-o perioada deosebit de dificila pe plan intern, cu perspective de crestere a poverii fiscale si posibile masuri de austeritate.
Conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs, 62% dintre angajati planuiesc sa isi schimbe locul de munca in urmatoarele sase luni. Cele mai frecvente motive pentru aceasta decizie includ dorinta de a castiga mai bine (48%), lipsa perspectivelor de avansare profesionala la actualul loc de munca (14%), incertitudinile privind stabilitatea companiei (13%) si nevoia unui program mai flexibil (8%).
De cealalta parte a baricadei, strategiile companiilor pentru anul 2025 pun accentul pe pastrarea angajatilor (58%) si pe dezvoltarea abilitatilor acestora (45%). Totodata, firmele urmaresc extinderea echipelor (38%) si imbunatatirea beneficiilor extrasalariale, alaturi de consolidarea reputatiei ca angajator (25%).
Un salariu mai competitiv, motivatia principala
Principalul motiv care determina angajatii sa-si caute un nou loc de munca este nevoia unui salariu mai mare. Acest aspect devine tot mai pregnant in cazul angajatilor cu vechime de peste sase ani la acelasi loc de munca (42%), care resimt stagnarea si isi doresc o avansare atat financiara, cat si profesionala. In evaluarea ofertelor de munca, 76% dintre respondenti considera ca salariul si beneficiile aditionale sunt criteriile esentiale. De asemenea, alti factori precum mediul de lucru (41%), posibilitatile de dezvoltare profesionala (36%), echilibrul dintre viata personala si cea profesionala (35%) si siguranta jobului (32%) joaca un rol important.
Angajatorii privesc cu prudenta spre viitor
Companiile din Romania isi concentreaza strategiile din 2025 pe pastrarea stabilitatii financiare si a talentelor existente, retentia si dezvoltarea angajatilor fiind obiective majore ale departamentelor de resurse umane. Conform sondajului BestJobs, 63% dintre angajatori abordeaza cu precautie evolutia economica, doar 19% avand o viziune optimista, in timp ce 12% sunt indecisi, iar 6% se asteapta la dificultati.
Planuri de angajare: intre prudenta si extindere
Chiar si intr-un context economic incert, 35% dintre companii intentioneaza sa deschida pana la 10 pozitii noi la inceputul anului 2025, 45% urmaresc sa recruteze intre 10 si 30 de posturi, iar 20% au planuri mai ambitioase, vizand peste 100 de angajari. Aceste cifre reflecta o strategie prudenta, dar orientata catre extindere acolo unde apar oportunitati.
Beneficiile extrasalariale si ajustarile salariale
In privinta beneficiilor extrasalariale, 63% dintre companii nu prevad modificari pentru 2025, insa 18% intentioneaza sa extinda aceste pachete. In ceea ce priveste salariile, 44% dintre angajatori nu planuiesc schimbari, in timp ce 31% au in vedere cresteri salariale. Pe de alta parte, 19% iau in calcul reducerea costurilor in eventualitatea unei impozitari mai mari, iar 6% se pregatesc pentru posibile scaderi salariale.
Sondajul bestjobs a fost realizat in decembrie 2024 - ianuarie 2025, pe un esantion de 1360 de angajati si 82 de companii din retail, servicii, logistica/productie, constructii/instalatii, IT&C si inginerie.
Sursa foto: freepik.com