Se vinde Oltchim Ramnicu Valcea. Cine va fi noul proprietar
oltchim ramnicu valceatranzactiiafaceristefan vuzacombinat chimic
Cel mai mare combinat chimic din Romania, Oltchim Ramnicu Valcea, va fi cumparat de omul de afaceri Stefan Vuza.
Compania a fost infiintata sub denumirea intiala de "Combinatul Chimic", in anul 1996. Dupa Revolutie, a fost transformata in societate pe actiuni, iar in 1997 a fost chiar listata la bursa.
Afacerile Oltchim au mers din ce in ce mai prost, sub actionatul majoritar al statului, urmand ca in 2012 compania sa ajunga la un grad maxim de indatorare, avand de platit peste 2,5 miliarde de lei catre mai multe societati.
La avea vreme, s-a incercat privatizarea companiei, iar o initiativa de a o prelua a venit din partea fostului patron de presa, Dan Diaconescu. Miscarea a esuat, dar in presa romaneasca s-au construit adevarate telenovele tesute in jurul subiectului.
In 2013, pe cand ministru al Economiei era Varujan Vosganian, Oltchim a intrat in insolventa si a trecut in administrarea speciala a Rominsolv si a BDO Business Restructuring. Ulterior, s-a trecut la vanzarea pe pachete a Oltchim.
"In contractul de vanzare de active, incheiat intre Oltchim si Chimcomplex Borzesti (firma omului de afaceri Stefan Vuza - n.red.), cu privire la pachetele 1-5 si partial, pachetul 7, pretul tranzactiei reprezinta echivalentul in lei al sumei de 127 milioane euro, respectiv 582.345.800 lei, la care se adauga TVA-ul aplicabil, acoperind activele transferate, in cadrul contractual aplicabil", anunta compania Oltchim la finalul anului 2017.
Saptamana trecuta, Chimcomplex Borzesti a emis un comunicat de presa prin intermediul caruia informeaza ca a primit unda verde pentru incheierea tranzactiei de la Comisia Europeana.
"Directoratul General pentru Concurenta din cadrul Comisiei Europene a emis recent Scrisoarea de Confort privind procedura de vanzare a activelor Oltchim SA de catre Chimcomplex Borzesti. (...)
Presedintele Consiliului de Administratie al Chimcomplex Borzesti, Virgiliu Bancila, a declarat ca Oltchim va fi pe maine bune si ca in curand industria chimica romaneasca va renaste.
"Incheierea cu succes a acestei tranzactii este de importanta capitala pentru relansarea industriei chimice din Romania, avand ca obiectiv integrarea si dezvoltarea unui complex industrial ce va deveni unul dintre cei mai importanti jucatori din industria chimica romaneasca si din Europa de Sud Est.
Ramura chimiei este de importanta strategica pentru Romania si merita sa fie sustinuta de toti factorii de decizie, deoarece asigura pe orizontala dezvoltarea intregii economii. Ne referim aici la: procesarea gazelor, unde Romania exceleaza, la consumul de energie electrica ce se produce in tara (acum exportam energie electrica din lipsa de consumatori mari industriali) si la miile de locuri de munca.
Vom reconstrui, in sfarsit, mandria de a fi chimist in Romania prin salarii decente, asigurate de investiile ce vor urma, respectiv 117 milioane euro in primii 3 ani dupa achizitia Oltchim si de 450 milioane euro incepand cu anul 4", a spus Virgiliu Bancila, presedinte CA Chimcomplex.
Citeste si:
Samsung anunta lansarea telefonului imposibil de spart
Sursa foto: pexeles.com