Se vad concedieri masive la orizont - ce-i asteapta pe angajati. Are legatura cu inflatia si nu putem scapa
concedieridisponibilizarilocuri de munca
Analistii economici de peste ocean au in acest moment o mare dilema: se construieste acum terenul fertil pentru concedieri masive? Unii cred ca da, altii ca nu, dar chiar de la Rezerva Federala vin semnale puternice ca numarul somerilor va creste. Desi vom aborda in cele ce urmeaza puncte de vedere ce se refera la piata muncii a SUA, vom vedea ca, din pacate, argumentele ce sustin teoria somajului exploziv le regasim si in realitatea economica romaneasca. Prin urmare, ne putem astepta si noi la concedieri, daca economia va continua sa fie caracterizata de inflatie, de PIB in scadere si de dobanzi tot mai mari!
Cei ce contesta scenariul exploziei ratei somajului spun ca economia americana duduie, ca in acest moment sunt putini someri si spera ca inflatia va raspunde la inasprirea politicii monetare a Fed si va face pasi in spate.
"Recent s-a vorbit mult ca suntem intr-o recesiune. Avem doua sferturi de scadere a PIB-ului care se intampla adesea odata cu recesiunea... Dar avem o crestere a locurilor de munca incredibil de puternica. Avem o rata a somajului care este un minim din ultimii 50 de ani", a declarat pentru CNBC Claudia Sahm, fondatoarea Sahm Consulting si fost economist al Federal Reserve Board.
Problema este economia americana nu e macinata doar de scaderea PIB, ci si de o inflatie agresiva. Tocmai de aceea Fed majoreaza dobanzile si chiar cu o zi in urma a aplicat
a treia majorare consecutiva a dobanzii de referinta (+0,75 puncte) si a cincea din acest an! Pana in iunie, Fed nu a majorat ratele cu 0,75 puncte din 1994! Insa lupta aceasta impotriva scumpirilor poate accelera recesiunea si poate duce la pierderi masive de locuri de munca!
"Pentru a readuce rata inflatiei la 2%, pierderile de locuri de munca ar putea ajunge cu mult peste 5,3 milioane si ar putea duce la o rata a somajului de 6,7% la capatul superior al intervalului", avertizeaza analistul Joe Brusuelas, economist-sef la RSM.
In prezent, rata somajului in SUA este de 3,7%! Chiar si Fed estimeaza ca somajul va creste si va ajunge la finalul lui 2022 la 3,8%, urmand ca in 2023 sa se majoreze si mai mult, pana la 4,4%!
"Vor fi mai multe disponibilizari. Asa ca trebuie sa fii atenti la asta", a declarat Mark Zandi, economist sef la Moody’s Analytics, pentru
CNBC.
Pe piata muncii din SUA deja se resimte fenomenul concedierilor in masa. "Marile companii anunta deja concedieri, inclusiv Best Buy, Ford Motor, HBO Max, Peloton, Shopify, Walmart si Wayfair", conform sursei citate. Mai mult, jurnalistii citeaza si un PwC care arata ca 50% dintre firme se asteapta sa isi reduca forta de munca in urmatoarele sase pana la 12 luni!
Exista asemanari cu economia romaneasca
Din pacate, toate argumentele "pro" concedieri masive sunt identificabile si-n economia romaneasca. Avem o inflatie exploziva, de peste 15% potrivit celor mai recente date INS, avem o dobanda pe politica monetara din ce in ce mai agresiva ( e necesara, pentru a combate scumpirile, dar este toxica pe termen mediu si lung, daca inflatia nu raspunde si nu face pasi inapoi). Ceea ce este insa imbucurator la noi este ca Produsul intern brut al tarii a inregistrat in trimestrul al doilea al anului o crestere cu 5,3 % fata de acelasi trimestru din 2021, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier, dupa cum a transmis INS in august.
Cu toate acestea, firmele se simt din ce in ce mai impovarate de scumpiri, dar si de intreruperile de pe lanturile de aprovizionare, iar accesul la finantare se ingreuneaza din cauza conditiilor mai dure impuse de BNR. Prin urmare, pe umerii managerilor nu apasa sarcini usoare, daca vor sa-si mentina forta de munca, investitiile, proiectele de dezvoltare etc.
De altfel, deasupra intregii Europe planeaza riscuri de intrare in recesiune, iar cele mai recente sondaje in randul firmelor din tara noastra indica faptul ca managerii prefera sa fie cat mai chibzuiti cu banii, sa faca cat mai multe economii pentru a se pregati de o potentiala criza economica, mai ales cu un sezon rece care ne bate la usa si ne poate aduce o escaladare a crizei energetice.