Se strange lantul pentru marile companii: o noua tara europeana schimba IMPOZITAREA
supraimpozitare multinationalecrestere impozite companiiafaceri multinationale
In aproape intreaga lume, companiile de mari dimensiuni sunt luate la ochi de guverne, in vederea schimbarii regimului fiscal, de cele mai multe ori, aceasta schimbare presupunand supraimpozitare.
Autoritatile uita ca tocmai
liberalismul lor si atractivitatea produselor acestor companii pentru consumatori a crescut afacerile multinationalelor.
Intentiile de impozitare speciala au fost formulate inclusiv in Germania, unde noul ministrul de Finante, Christian Lindner, vrea sa impuna, de la inceputul anului viitor, o rata minima a impozitului pe profit de 15% pentru multinationale, relateaza publicatia WirtschaftsWoche.
Oficialii coalitiei de guvernamant din Germani au inceput discutiile, in scopul legiferarii propunerii de impozitare.
Ulterior, Germania va astepta o Directiva in domeniu a Uniunii Europene.
Presedintele Asociatiei Camerelor Germane de Industrie si Comert, Peter Adrian, a cerut o implementare corecta a taxei.
"Daca noul impozit minim este perceput peste tot, pot aparea conditii de concurenta echitabile si numai atunci companiile noastre din aceasta tara nu vor fi dezavantajate" a declarat Peter Adrian.
140 de state vor sa supraimpoziteze multinationalele
Si Elvetia, tara care nu este membra a Uniunii Europene, intentioneaza sa introduca, incepand cu 2024, o rata minima a impozitului pe profit de 15% pentru companiile multinationale.
Noile reguli se adreseaza strict multinationalelor, deci, nu vizeaza intreprinderile mici si mijlocii, cum aparusera unele temeri.
Acordul de impozitare, convenit de aproximativ 140 de state anul trecut, ar functiona prin crearea unei taxe suplimentare pe care guvernele o aplica atunci cand profiturile unei companii dintr-o alta jurisdictie sunt efectiv impozitate cu mai putin de 15%.