Se schimba regulile IMPOZITARII in Romania: cine isi va imparti profitul cu statul, in curand
multinationaleimpozit pe profitgrupuri multinationale
Autoritatile schimba regulile impozitarii. Romania a decis sa intre in randul statelor din intreaga lume care impun multinationalelor un impozit pe profit de 15%. La noi, aceasta masura se va aplica destul de curand, de la 1 ianuarie 2023.
Anuntul a fost facut chiar de catre ministrul Finantelor, Adrian Caciu.
“Adoptarea si implementarea directivei privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinationale din UE este un obiectiv prioritar si pentru Romania, de aceea vom pregati toate masurile necesare implementarii acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023.
(...) Ministrii de Finante au fost invitati sa confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar si necesitatea transpunerii in legislatia UE, pana la 1 ianuarie 2023, a regulilor internationale agreate in Cadrul Incluziv al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Directiva asigura o cota minima efectiva de impozitare de 15% pentru activitatile globale ale multinationalelor”, spune Ministerul Finantelor.
In continuare, seful de la Finante a punctat faptul ca Romania sustine toate masurile de combatere a planificarii fiscale: "Apreciem ca acest proiect va contribui la asigurarea unei competitii echitabile in cadrul pietei interne a UE. Adoptarea si implementarea directivei este un obiectiv prioritar si pentru Romania, de aceea vom pregati toate masurile necesare implementarii acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023".
"Criza ne-a aratat ca este necesar sa construim un nou model economic"
Oficialii europeni cred ca e nevoie de astfel de masuri, deoarece modelul economic pe care s-a functionat pana acum are nevoie de schimbari si de imbunatatiri, iar actuala criza sanitara a reliefat foarte evident acest lucru.
"Europa a reusit sa isi revina dupa cea mai grava criza economica din 1929 incoace. Am luat masurile potrivite la momentul potrivit. Cu toate acestea, criza ne-a aratat ca este necesar sa construim un nou model economic, bazat pe autonomie strategica. Ce fel de Europa dorim sa construim?
Ne dorim o Europa independenta, capabila sa isi apere valorile, sa promoveze investitiile in inovare si in tehnologiile-cheie si sa protejeze mediul. Vrem sa construim un nou model bazat pe o crestere durabila", a fost mesajul transmis de Bruno Le Maire, ministrul francez a economiei, finantelor si redresarii, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.