Se pregateste redeschiderea industriei ospitalitatii. Ce solicita hotelierii si la ce se gandesc politicienii
horecahoraindustria ospitalitatiiredeschiderea economieirelansare economica
Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, impreuna cu ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, s-au intalnit sambata cu reprezentantii
industriei hoteliere din Romania, in scopul stabilirii unui calendar pentru redeschiderea economiei.
"Discutiile s-au axat pe planificarea deschiderii mediului de business. Mesajul comun al acestui grup de lucru a fost pregatirea unui calendar de deschidere a economiei, cu valoare orientativa. De asemenea, s-a discutat despre eventualele masuri de acces al persoanelor in structurile de cazare", a transmis Ministerul Sanatatii.
De asemenea, ministrul Economiei a transmis ca discutiile s-au concentrat "pe elaborarea unui plan de deschidere a economiei, fie el si cu valoare orientativa. Sanatatea romanilor este cea mai importanta, dar si libertatea acestora de a munci si de a produce valoare adaugata in economie si de a-si castiga traiul zilnic".
Ministrul Economiei i-a transmis multumiri omologului sau de la Sanatate, "pentru deschidere".
Doleantele industriei hoteliere: Anularea sau reducerea taxelor salariale pentru angajatii din hoteluri in perioada 2021-2025
Saptamana trecuta, Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), a transmis un manifestat catre mai multi lideri de la conducerea tarii, printre care si premierul Florin Citu, presedintelui Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, dar si sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.
Membrii FIHR solicita autoritatilor mai multe masuri fiscale pentru sprijinirea business-ului in domeniul ospitalitatii, grav afectat de pandemia de coronavirus. Industria hoteliera solicita reducerea taxelor locale pe activele hoteliere in anii 2021 – 2025 in situatia functionarii fara restrictii majore.
De asemenea, hotelierii isi mai doresc:
-
anularea sau reducerea taxelor salariale pentru angajatii din hoteluri in perioada 2021-2025 si stimulente fiscale pentru investitii.
-
anularea taxelor locale de orice natura si altor taxe datorate unor asociatii, pe perioada carantinarilor sau in perioadele restrangerii capacitatilor.
"Se ajunge la situatia absurda de a se plati taxe locale pentru afaceri care nu functioneaza in parametrii corecti din motive independente de operator"
"OUG nr. 69 din 2020 care a permis reducerea taxelor locale cu pana la 50% s-a lovit de lipsa de intelegere si de resurse a autoritatilor locale. La acest moment nu mai exista nici cadrul legal pentru a face acest lucru in 2021 si in anii urmatori. Se ajunge la situatia absurda de a se plati taxe locale pentru afaceri care nu functioneaza in parametrii corecti din motive independente de operator, la o valoare stabilita de activul contabil si nu determinata de valoarea de piata, diminuata de criza. Existenta unui fond de compensare a administratiilor locale cu echivalentul acestor reduceri sau implementarea unui program de ajutor de minimis ar putea fi solutia cu care s-ar putea sustine domeniul hotelier din perspectiva impozitelor locale. Mai mult, prevederea privind reevaluarea la cinci ani nu este respectata de multe autoritati locale care solicita reevaluarea tot la trei ani, sau majoreaza semnificativ impozitul, in plina criza”, precizeaza FIHR.
Citeste si: Pandemia COVID-19 nu va lasa urme atat de adanci in economie, precum criza din 2008
Industria ospitalitatii a pierdut circa 40% din angajati
In manifest se trage un semnal de alarma cu privire la imactul negativ pe care l-a avut deja pandemia asupra industriei ospitalitatii. Potrivit FIHR, aceasta a pierdut 40% din angajati, care fie sunt acum in somaj, fie au migrat catre alte domenii de activitate.
"Criza de personal de la momentul asteptatei reveniri economice va fi si mai mare decat inainte de pandemie si o anulare a taxelor pe salariul minim si o reducere a taxelor pentru salarii nete de pana la 2.800 lei pentru angajatii din turism ar putea fi singura solutie pentru a putea plati salarii atractive si astfel domeniul hotelier sa-si poata recupera fostii angajati sau sa gaseasca altii calificati", se atrage atentia in manifest.
Politicienii aduc in discutie implementarea masurii "ZERO TAXE pe salariul minim", masura ce ar reprezenta un colac de salvare pentru industria ospitalitatii
"Realitatea este ca industria HoReCa este una dintre cele mai afectate de pandemie. Hotelurile din Bucuresti au avut un grad de ocupare de 10-15%. Iar per total, sectorul de ospitalitate si turism a scazut cu 67,4% numai dupa primul val al pandemiei”, transmite Cristina Pruna, vicepresedinte al Camerei Deputatilor.
"ZERO TAXE pe Salariul Minim, masura propusa de USRPLUS in programul de guvernare, este solicitata de proprietarii de hoteluri din Romania", a mai spus Pruna.
Daca nu s-ar mai aplica taxe pe salariul minim, firmele din HoReca ar putea fi salvate de la faliment, iar masura "Ar fi o gura de oxigen nu doar pentru hotelieri, ci pentru intreg sectorul HoReCa"