Se dau bani de la stat pentru aceste idei de afaceri: la ce se uita prima data, cand depui dosarul
idei de afaceribani de la statantreprenorieconomia circulara
Statul va incuraja si finanta, desigur, proiectele de business care vor promova economia circulara.
Astfel, Ministerul Economiei a publicat in transparenta proiectul de Hotarare de Guvern privind aprobarea Mecanismului de acordare a sprijinului financiar de la
bugetul de stat prin Programul de Tranzitie catre Economia Circulara pentru industria prelucratoare.
Conform guvernantilor, proiectul urmareste atat dezvoltarea de sectoare industriale noi, cat si revitalizarea sectoarelor industriale traditionale prin procesarea si utilizarea resurselor deja existente, a deseurilor care au un impact negativ accentuat la nivel national, dar si international, raportat la teritoriile statelor cu care ne invecinam.
Proiectele care promoveaza economia circulara vor avea acces la finantare de pana la 200.000 de euro
Economia circulara - Acesta este principalul "detaliu" la care se uita specialistii care analizeaza dosarele depuse de potentialii beneficiari!
Ministerul explica, concret, faptul ca suma maxima acordata unui beneficiar de la bugetul de stat pentru un interval de pana la 16 luni este egala cu echivalentul in lei a 200.000 euro, cu plata esalonata, pe baza de documente justificative, iar suma minima alocata de la bugetul de stat pentru un proiect este egala cu echivalentul in lei a 15.000 euro. Cheltuielile vor fi suportate in procent de 85% de la bugetul de stat, restul de 15% din surse proprii ale beneficiarilor.
"Economia circulara trebuie sa fie un obiectiv de management pentru orice companie din Romania. Principiile promovate prin economia circulara genereaza un dublu efect, respectiv protejarea mediului si plus valoare pe lantul economic.
Pentru incurajare unor astfel de planuri de management la nivelul companiilor, Ministerul Economiei a elaborat un Mecanism de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Programul de Tranzitie catre Economia Circulara pentru industria prelucratoare.
Toti cei care depun proiecte de investitii in care vor include componenta de economie circulara vor beneficia de sprjin financiar intre 15.000 si 200.000 de euro din partea statului", a explicat Florin Spataru, ministrul economiei.
Actul normativ stabileste si categoriile de activitati care pot beneficia de finantare, precum si criteriile de eligibilitate care trebuie respectate.
Activitatile vizate se refera la: transfer tehnologic pentru consolidarea economiei circulare; dezvoltarea activitatilor de cercetare-inovare, proiectare ecologica a produselor si serviciilor care sa promoveze principiile economiei circulare; infiintarea si/sau dotarea si operarea de centre de reparatii si reconditionare a bunurilor; dezvoltarea activitatilor de reciclare a deseurilor etc.
Foto: pixabay