Se dau al 13-lea si al 14-lea salariu pentru acesti angajati: cine sunt norocosii, unde trebuie sa munesti
al 13 lea salariual 14 lea salariusalarii extra
Acordarea celui de-al 13-lea, respectiv al 14-lea salariu este o practica inradacinata in unele tari europene, precum Austria sau Italia. Aici, angajatii se bucura de leafa ca si cum anul ar avea 14 luni.
Angajatii romani care activeaza pe piata muncii din Austria sau Italia trebuie sa stie ca au si ei dreptul la inca doua salarii in plus pe an.
"Unul dintre ele vine chiar inainte de vacanta de vara, in timp ce celalalt este platit inaintea sarbatorilor de Craciun. Acestea sunt numite Prime de Craciun si de vacanta sau uneori al 13-lea si al 14-lea salariu, o situatie similara fiind si in Italia", conform unei analize
romaniatv.net.
In Italia, aceste salarii extra se numesc "quattordicesima" si se aplica chiar si pentru pensii. Astfel, si varstinicii care nu mai sunt activi in campul muncii primesc mai multe luni pe an pensie, decat cele 12 standard din tara noastra, de exemplu. Pensii extra primesc pensionarii ale caror venituri din pensii nu depasesc pragul de 18.000 de euro anual.
De asemenea, un aspect important este ca in Italia al 13-lea salariu e primit de toti angajatii din tara, in timp ce al 14-lea li se cuvine numai muncitorilor din firmele private, deci nu si celor ce muncesc pentru statul italian.
Multi romani din Italia se bucura de cel de-al 14-lea salariu, dat fiind faptul ca acesta e acordat angajatilor din domenii de activitate foarte populate de conationalii nostri, precum: sectorul de curatenie si servicii similare, comert sau sectorul alimentar.
Suna bine salariile de peste hotare, insa aveti mare grija cand plecati la munca in strainatate
Banii proveniti din cel de-al 13-lea si al 14-lea
salariu sunt o adevarata mana cereasca, in conditiile in care, in ambele tari a crescut rata inflatiei, ceea ce inseamna ca traiul de zi cu zi a devenit mai scump. E important sa-ti cunosti drepturile atunci cand pleci la munca peste hotare si sa accepti sa lucrezi doar cu forme legale, pentru a-ti fi respectate drepturile si pentru a te putea intoarce pe cai legale, eventual judecatoresti, impotriva angajatorilor care te supun anumitor abuzuri.
Nu de putine ori romanii, din disperare, pleaca la munca in strainatate fara sa verifice temeinic unde vor lucra, care vor fi conditiile de lucru si de cazare si care le sunt drepturile atat ca cetateni romani, cat si ca muncitori in respectiva tara. Astfel de situatii nasc abuzuri greu de imaginat, multi oameni sunt cazati in conditii improprii, infometati, batjocoriti si in unele cazuri li se retin chiar si actele de identitate, aspect din urma ce le induce ideea falsa ca fara documente nu se pot adresa autoritatilor locale pentru a li se face dreptate.
Daca te regasesti in orice situatie de abuz, adreseaza-te autoritatilor locale sau oricarei persoane poate transmite mesajul tau catre exterior, chiar daca ai sau nu ai pasaport/carte de identitate asupra ta.
Foto: manager.ro