Scumpirile nu-i pun la pamant doar pe romanii de rand: marile companii o duc foarte rau
proteste alroinchidere azomuresscumpire materii prime
Daca facturile de energie electrica si gaze va lasa goluri tot mai adanci in buzunare si in conturi, este, intr-adevar o problema. Insa, una mult mai mare o au patronii si managerii de companii care au creat si au mentinut multe locuri de munca, platind pentru ele taxe, impozite, contributii sociale si contributii la sistemul de sanatate.
Ca de obicei, acesti
manageri si patroni duc greul in momentul aparitiei unei crize si se vad nevoiti sa-si inchida partial sau total afacerile si sa trimita sute sau mii de angajati in somaj.
Luna trecuta, Azomures, cel mai important producator de ingrasaminte utilizate de agricultura si industria romaneasca, a oprit temporar productia, din cauza pretului ridicat la gaze naturale si energie electrica.
Reluarea activitatii depinde de pretul gazului metan si de disponibilitatea acestuia in piata.
Azomures consuma aproximativ 10% din gazele arse intr-un an in tara noastra pentru a furniza 50% din ingrasamintele utilizate in fermele romanesti si a asigura aprovizionarea constanta a unui numar mare de companii din alte industrii.
La Azomures, factura la energie a crescut cu 500% fata de luna trecuta.
Context greu pentru toate industriile care folosesc ca materie prima gazul metan
O alta companie dependenta de gazele naturale, ALRO Slatina, singurul producator de aluminiu din tara noastra, are mari probleme si a anuntat ca va trimite in somaj tehnic 1.500 de muncitori din cei 5.000, intrucat compania nu-si mai permite sa produca aluminiu la actualul pret al energiei.
In aceste conditii, oficialii companiei spun ca productia de aluminiu va scadea de la 200.000 de tone la numai 80.000.
Iar angajatii combinatului sunt disperati: au rate la banca si copii de crescut. Din pacate, tot ce au putut face a fost sa protesteze in fata combinatului.
Nu numai ei, ci si toate companiile din tara care depind de activitatea ALRO vor fi afectate, in primul rand, industria siderurgica, obligata, la randul ei, sa scumpeasca produsele finite.
In acelasi timp, de teama inchiderii si singurei rafinarii de alumina din Romania, 300 de angajati au protestat si la Tulcea. Cea mai mare parte a aluminei fabricate la Tulcea este utilizata chiar de ALRO, pentru producerea aluminiului.
"Pret care variaza de la 260 de lei si a ajuns la 2.300 de lei pe megawatt-ora. Nu este posibil sa-ti faci un plan de afaceri cu diferente asa de mari de la o zi la alta. Este ca si cum te-ai duce la banca sa iei un imprumut, iar banca te-ar trimite la camatari!" - sustine Adrian Darie, liderul Sindicatului Liber Alum Tulcea, citat de stirileprotv.ro.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, le-a transmis sindicalistilor de la Alro Slatina ca va sprijini reluarea productiei si a promis ca Guvernul va asigura predictibilitatea pe termen lung a pretului la energie pentru consumatorii industriali.
Citeste si:
Tinerii nu fug de munca, doar ca vor sa lucreze in stilul lor: ce pretentii au de la angajatori, in noul an
Foto: wikipedia