Iata care sunt cateva dintre schimbarile care trebuie abordate de majoritatea companiilor:
Angajatorii care isi doresc sa atraga personal tanar trebuie sa tina cont de nevoile acestora. Designulspatiilor si decorul trebuie sa fie construite cu gandul la cei care vor petrece ore bune in fiecare zi muncind acolo. Spatiile deschise iau deja locul clasicelor cubicles, ferestrele mari permit luminii naturale sa patrunda mai usor, iar acesta pare a fi doar inceputul.
Angajatii trebuie sa se simta inspirati si incurajati sa lucreze in echipa, iar spatiile de lucru sunt primele care trebuie modificate. Evolutia cladirilor de birouri are ca influente principale starea de bine, accesibilitatea si functionalitatea. De asemenea, acestea vor incepe sa fie construite dupa principii sustenabile, precum reducerea consumului de energie prin panouri solare. Asadar, cladirile vor aborda tehnologiile smart pentru a atrage angajati si pentru a-si alinia practicile cu trendurile internationale.
Viteza cu care avanseaza tehnologia obliga si includerea celor mai noi device-uri si moduri de comunicare in cadrul companiilor. Se vorbeste tot mai mult despre automatizare si despre felul in care aceasta va afecta locurile de munca. Specialistii considera ca dezvoltarea inteligentei artificiale va desfiinta anumite joburi, dar va crea altele, in acelasi timp. Locurile de munca vizate de astfel de schimbari sunt cele care implica taskuri repetitive precum analiza datelor, activitatile de casierie, ospatarie sau relatii clienti. Un raport intocmit de The World Economic Forum in 2018 mentioneaza cateva dintre pozitiile care se vor infiinta odata cu avansarea automatizarii. Printre acestea se numara Process Automation Experts, User Experience and Human-Machine Interaction Designers si Information Security Analysts.
In ceea ce priveste modalitatile si tehnologiile folosite in cadrul companiilor pentru comunicare si transmitere de informatii, acestea trebuie sa implementeze cele mai moderne solutii. Automatizarea designului si a lanturilor de aprovizionare va schimba radical felul in care comunica firmele.
Includerea pe piata muncii a unor activitati care nu erau considerate locuri de munca anterior este unul dintre aspectele care trebuie urmarite in viitor. Pentru a intelege mai bine acest trend, trebuie analizate statisticile cu privire la munca depusa, in general, de femei in cresterea copiilor, ingrijirea casei sau a batranilor etc.
Reducing and Redistributing Unpaid Work: Stronger Policies to Support Gender Equality, un studiu din 2019 sustinut de International Monetary Fund arata ca aceste practici tind sa mareasca gradul de inegalitate dintre sexe in societatile lumii. De exemplu, in Norvegia, care este una dintre cele mai egalitariene tari din lume, femeile se ocupa de aproximativ 20% mai multa munca neplatita decat barbatii.
Piata muncii poate beneficia de o schimbare reala in sectorul de servicii, daca se implementeaza ideile potrivite. Viitorul muncii trebuie sa includa legi cu privire la educatia femeilor, drepturile acestora, sprijinul pentru formarea si ingrijirea unei familii pentru ambii parinti sau politici care imbunatatesc pozitia pietei de munca.
Viitorul rezerva surprize pe toate planurile, insa munca trebuie sa fie intr-o continua schimbare pentru a face fata provocarilor. Generatiile tinere cauta beneficii specifice si joburi in pas cu tehnologia moderna. Companiile trebuie sa inceapa deja implementarea ideilor si a modalitatilor noi de a face business, daca isi doresc sa nu ramana in urma.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Reintegrarea unui salariat, conform unei hotarari judecatoresti. Cand se inregistreaza in Revisal?
Inregistrarea video a salariatilor, in vederea pontajului - incalca sau nu legea GDPR?
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Te-ar putea interesa si