Scandal in energie! ANRE acuzata ca tine piata blocata – urmeaza schimbari majore?
anrescandal de energieenergie metrorex
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) se afla in mijlocul unui scandal major, dupa ce a fost acuzata de blocarea pietei de energie si intarzierea platilor catre furnizori. Potrivit Asociatiei Energia Inteligenta (AEI), in ultimele 12 luni, ANRE a refuzat sa deconteze sumele datorate in cadrul schemei de plafonare a preturilor la energie, ceea ce a dus la grave probleme financiare pentru furnizori. Unele companii se afla chiar in pragul insolventei, iar consumatorii risca sa fie afectati de cresteri de preturi si instabilitate pe piata.
Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Senatului, Ilie Bolojan, AEI sustine ca activitatea ANRE trebuie analizata si reformata urgent, deoarece actiunile acestei institutii au generat haos pe piata, afectand direct atat companiile de furnizare, cat si consumatorii finali.
Plati intarziate si riscul intrarii in colaps a unui mare furnizor
Unul dintre cele mai mari motive de ingrijorare il reprezinta restantele ANRE la platile catre furnizorii de energie. Potrivit Asociatiei Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER), statul are datorii de peste 8 miliarde de lei in cadrul schemei de plafonare a preturilor la energie. Cu toate acestea, in perioada decembrie 2024 - ianuarie 2025, ANRE a transmis spre plata doar 327 milioane de lei, echivalentul a doar 4% din totalul datorat.
Aceasta intarziere pune o presiune uriasa asupra furnizorilor, care sunt obligati sa suporte costurile fara a primi compensarile promise de stat. Unul dintre cei mai mari furnizori din Romania, care are peste un milion de clienti, se afla in pragul insolventei din cauza intarzierilor la plata. In cazul falimentului acestuia, consumatorii vor fi transferati catre Furnizorii de Ultima Instanta (FUI), ceea ce ar putea genera o crestere semnificativa a tarifelor si o destabilizare a pietei.
In plus, intarzierea platilor ar putea compromite intreaga schema de plafonare a preturilor la energie. Furnizorii care nu primesc banii la timp nu vor mai putea sustine costurile si ar putea iesi de pe piata, ceea ce va lasa consumatorii fara alternative si va favoriza cresterea preturilor.
Cheltuieli uriase si impact direct asupra consumatorilor
O alta problema semnalata de experti este legata de cheltuielile ridicate ale ANRE, care se reflecta direct in facturile romanilor. Potrivit Asociatiei Prosumatorilor si a Comunitatilor de Energie, fiecare consumator plateste indirect 50 de lei anual doar pentru functionarea acestei institutii.
Mai mult, Asociatia Energia Inteligenta avertizeaza ca activitatea ANRE determina cresterea facturilor la gaze cu aproximativ 2%. Aceasta majorare vine pe fondul deciziilor luate de autoritate, care recunoaste costuri mai mari pentru furnizori, in loc sa intervina pentru protejarea consumatorilor.
Reprezentantii AEI sustin ca ANRE trebuie sa fie reformata urgent, iar masurile propuse includ:
-
Pregatirea corecta a pietei de energie si gaze pentru liberalizare
-
Eliminarea intarzierilor la platile catre furnizori
-
Crearea unui sistem transparent care sa protejeze consumatorii de abuzuri
-
Depolitizarea si profesionalizarea institutiei pentru o gestionare mai eficienta
ANRE se afla sub presiune din partea organizatiilor din domeniul energiei si a politicienilor. In conditiile in care institutia este acuzata ca blocheaza piata si creste artificial preturile, o reforma profunda pare inevitabila.
Daca nu se vor lua masuri rapide pentru deblocarea platilor si transparentizarea activitatii ANRE, Romania risca sa se confrunte cu o criza energetica majora, in care preturile vor exploda, iar stabilitatea furnizarii energiei va fi pusa in pericol. Urmatoarele luni vor fi decisive pentru viitorul pietei energetice si pentru consumatorii care depind de deciziile acestei institutii.
Sursa foto: facebook.com/anreromania