Saptamana de lucru de patru zile, tot mai aproape de Romania
saptamana de lucru de patru zileprogram redusreforme in muncapiata muncii
Din ce in ce mai multe state se declara interesate de un nou concept al pietei muncii. Vorbim despre saptamana de lucru de patru zile. Noua tendinta ar putea ajunge si la noi, daca la nivel global va fi suficient de puternic impactul, incat sa genereze si o schimbare interna.
Odata cu aparitia crizei sanitare, atat la nivelul statelor, cat si companiilor private, s-a adoptat in masa masura telemuncii, acolo unde a fost posibil, pentru ca oamenii sa reduca contactul fizic si social ceea ce duce implicit la scaderea sanselor de contaminare si incetinirea raspandirii virusului in comunitate.
In plina criza sanitara insa si cu munca acasa implementata in numeroase domenii, specialistii isi ridica o problema care aparuse de dinainte de izbucnirea crizei, dar care s-a acutizat pe parcursul ultimilor aproape doi ani: echilibrul dintre viata profesionala si cea personala.
Ei bine, se pare ca omul modern cu greu mai poate trasa o delimitare intre cele doua, motiv pentru care e nevoie de masuri ferme, precum impunerea unui program mai scurt, date fiind si studiile care atesta ca o saptamana de lucru redusa nu inseamna scaderea productivitatii, ci, din contra cresterea acesteia si a calitatii muncii.
Islanda a dovedit aceste teorii cu varf si indesat. Inca de dinainte de izbucnirea crizei sanitare, in 2015, autoritatile de aici au inceput sa testeze saptamana de lucru redusa, la 35-36 de ore de lucru, in loc de 40.
Concluziile studiului arata astfel:
-
s-a mentinut acelasi nivel de productivitate pentru angajati, ba chiar a crescut in unele companii;
-
starea de bine a angajatilor a crescut semnificativ. Stresul si epuizarea s-au diminuat, iar echilibrul dintre sanatate si viata profesionala a cunoscut semnificative imbunatatiri;
-
Important de mentionat este ca in Islanda nu s-a cerut o reducere proportionala a salariului pentru respectivii angajati.
Acum, Belgia e la un pas de a intra in "jocul" saptamanii de lucru de patru zile
Tendinta pare sa capete valente tot mai puternice la nivel global. Se pare ca Belgia se pregateste sa intre in acest test al saptamanii de lucru de patru zile.
Propunerile "sunt in prezent discutate in cadrul guvernului federal belgian" ca parte a unui program mai larg de reforme ale pietei muncii, a spus un purtator de cuvant al Guvernului, pentru Euronews.
Ministrul Muncii, Pierre-Yves Dermagne, e de parere ca saptamana de lucru de patru zile este o "chestiune fundamentala", in contextul in care actuala criza sanitara a adus schimbari majore in fluxurile de munca ale angajatilor.
Oficialul sustine ca odata cu reglementarea saptamanii de lucru de patru zile, trebuie sa apara si o lege a "dreptului de deconectare", precum si reguli privind monitorizarea timpului petrecut la locul de munca.
Totusi, urmeaza sa se ia o decizie finala de-abia dupa ce vor avea loc consultari cu toti actorii implicati in aceasta schimbare.
Cate ore muncesti pe saptamana? OMS avertizeaza ca, peste un anumit volum, risti probleme grave de sanatate
Organizatia Mondiala a Sanatatii si Organizatia Internationala a Muncii au desfasurat un studiu asupra legaturii dintre decese si orele indelungate petrecute la serviciu.
Potrivit expertilor, mai mult de 55 de ore de lucru pe saptamana pot avea un impact negativ major asupra sanatatii. Un astfel de program de lucru este asociat cu un risc cu 35% mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral.