Saptamana de lucru de patru zile in Romania: cat de deschisi sunt managerii locali proiectului care schimba din temelii modul nostru de a munci
saptamana de lucru de patru zilepiata munciimod de lucruangajatimanageri
Saptamana de lucru de doar patru zile reprezinta cel mai revolutionar fenomen al pietei globale a muncii, iar tendinta intra incet, dar sigur, si la noi in tara.
In acest moment, analizele efectuate in randul companiilor private de la noi din tara indica o reticenta a angajatorilor de a da frau liber noului program de munca. Totusi, specialistii in piata muncii spun ca e doar o chestiune de timp pana cand managerii nostri vor imbratisa fenomenul, pe masura ce acesta continua sa prinda tot mai mult contur la nivel global, mai ales in state precum Marea Britanie sau Belgia.
La noi, potrivit unei analize a platformei de recrutare Best Jobs, momentan numai 4 din 10 companii private sunt deschise schimbarii in acest sens, dar reticenta poate fi comparata cu ceea ce insemna, in urma cu mai bine de trei ani, ideea muncii remote. Pana in pandemie, cei mai multi dintre manageri nici nu concepeau sa permita angajatilor sa lucreze de la distanta, mai ales fara sa vina la birou nici macar o zi pe saptamana. Iata ca evenimentele petrecute intre timp au schimbat complet paradigma, iar expertii se asteapta ca acelasi lucru sa se intample si in cazul saptamanii de lucru de patru zile, in conditiile in care este asteptat ca randamentul muncii angajatilor sa creasca, asa cum s-a demonstrat in cazul muncii remote.
Aceeasi analiza indica faptul ca entuziasmul angajatilor din Romania este net superior angajatorilor din perspectiva dorintei de a se implementa
saptamana de lucru de patru zile. Se pare ca 80% dintre angajati isi doresc sa lucreze doar patru zile pe saptamana, in pofida faptului ca asta presupune 10 ore pe zi.
Saptamana de lucru de patru zile, un real succes in strainatate
Nu mai putin de 61 de companii din Marea Britanie au luat decizia in 2022 de a demara un astfel de program pilot in care sa testeze saptamana de lucru de patru zile. La sase luni de la demararea programului, 56 de companii au luat decizia de a prelungi acest model de lucru. Dintre acestea, 18 au hotarat chiar sa implementeze definitiv saptamana de lucru de patru zile.
De mentionat faptul ca testul din Marea Britanie s-a efectuat mentinandu-se salariile neatinse ale angajatilor.
Rezultatele s-au dovedit a fi atat de incurajatoare incat a fost demarata chiar o campanie prin care autoritatile sunt indemnate sa acorde tuturor angajatilor din Marea Britanie posibilitatea de a avea o saptamana de lucru de numai 32 de ore. Potrivit spuselor lui Joe Ryle, cel ce este responsabil de campania in cauza, “intr-o mare varietate de sectoare, bunastarea personalului s-a imbunatatit in mod considerabil, productivitatea in randul organizatiilor fiind mentinuta sau chiar imbunatatita”.
Foto: pixabay.com