Criza provocata de pandemia de coronavirus a schimbat radical modul in care lucram, insa nu putine sunt vocile care sustin ca angajatii au nevoie de si mai multa flexibilitate in ceea ce priveste jobul pe care il au. Mai exact, este vorba despre saptamana de lucru de patru zile, o varianta care le-ar oferi angajatilor o mai mare flexibilitate a programului de lucru. O institutie bancara din Marea Britanie a facut deja acest pas, adoptand regula unei saptamani de lucru de numai patru zile.
Atom Bank devine astfel cea mai mare companie britanica care a luat pana in momentul de fata o astfel de decizie. Din fericire pentru angajati, aceasta masura este aplicata fara ca salariile sa fie reduse. Reprezentantii din conducerea bancii se asteapta ca majoritatea angajatilor sa isi ia concediu fie in ziua de luni, fie in ziua de vineri. Schimbarea este voluntara si presupune ca lucratorii sa lucreze mai multe ore in fiecare zi.
Conducerea Atom Bank sustine ca aceasta masura a fost introdusa pentru a sprijini bunastarea mentala si fizica a angajatilor. Totodata, sefii bancii britanice se asteapta ca productivitatea angajatilor sa creasca dupa adoptarea acestei masuri. Mark Mullen, director general al Atom Bank, a declarat pe aceasta tema ca “o saptamana de lucru de patru zile le va oferi angajatilor mai multe oportunitati de a isi urma pasiunile, de a petrece timp cu familiile lor si de a construi un echilibru sanatos intre munca si viata personala”.
Ideea a fost primita cu bratele deschise de marea majoritate a lucratorilor, care au trecut deja la noua saptamana de lucru de numai patru zile de la inceputul lunii noiembrie. Celor aproximativ 430 de angajati ai bancii britanice li s-a redus astfel si numarul de ore de lucru saptamanale, de la 37.5 la 34.
Saptamana de lucru de patru zile nu este chiar o idee noua pe piata muncii, mai multe studii aratand ca angajatii isi doresc un echilibru mai mare intre viata profesionala si cea privata. Potrivit unor studii efectuate in Islanda in perioada 2015 - 2019, saptamana de lucru de patru zile nu a condus la o scadere a productivitatii angajatilor. Mai mult decat atat, lucratorii care au participat la aceste studii au vorbit despre o crestere semnificativa a bunastarii.
Citeste si: Povestea patronului care isi trateaza angajatii ca pe actionari si le imparte 46 de milioane de dolari
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!