Salariul minim trebuie sa creasca, spune premierul. Guvernul promite ca, in mai putin de o luna, vom avea o formula clara
salariu minimcresterea salariului minim
Premierul Florin Citu a luat parte, marti, la reuniunea Comitetului National Tripartit pentru Dialog Social. Tema de dialog a fost reprezentata de cresterea salariului minim pentru angajatii din Romania. Concluzia primului ministru e clara: Venitul minim trebuie majorat!
Pentru a se aplica majorari ale salariului minim in Romania, premierul promite ca, pana la finalul lunii octombrie vom avea o formula clara pentru calcularea salariului minim.
Din fericire, propunerea de majorare a salariului minim brut nu a fost respinsa de reprezentantii sindicatelor si patronatelor. Acestia incurajeaza masura, ceea ce reprezinta un semnal pozitiv pentru o astfel de politica economica, in conditiile in care Guvernul, prin vocea ministrului Muncii, a spus in mai multe randuri ca nu isi poate asuma o majorare a salariului minim fara ca patronatele sa fie de acord. Altfel, spunea Turcan, se va ajunge la concedieri.
Vezi aici >>> Creste sau nu salariul minim pe economie? Turcan: Oamenii de afaceri trebuie sa fie de acord
”Salariul minim pe economie trebuie sa creasca! Este concluzia sedintei de astazi pe care am avut-o cu reprezentantii Consiliului Tripartit. Reprezentantii sindicatelor si patronatelor sustin aceasta masura si, prin urmare, am decis ca pana la finalul lunii octombrie sa avem o formula clara pentru calcularea salariului minim. Avem nevoie de o formula predictibila si transparenta, astfel incat oamenii sa stie exact cu cat creste salariul minim in fiecare an", a declarat, marti, premierul Citu, dupa reuniunea Comitetului National Tripartit pentru Dialog Social.
Romanii ar putea primi 143 lei net in plus la salariu
Conform propunerii sindicalistilor, salariul brut ar trebui majorat cu 10%. Acest lucru s-ar refleca intr-un castig net suplimentar de 143 de lei pentru angajatii romani incadrati pe piata muncii cu venitul minim pe economie.
”CNS Cartel ALFA sustine cresterea salariului minim garantat in plata pentru anul 2022 la valoarea bruta de 2.550 de lei, reprezentand o crestere neta de 143 lei. In acelasi timp, nu trebuie sa pierdem din vedere ca salariul minim trebuie sa ramana un nivel de remuneratie de baza, corespondent posturilor care nu presupun calificari, pregatire si experienta profesionala.
Inainte de adoptarea Legii Dialogului Social, cca. 8% din salarii erau incadrate la minim, in timp ce in prezent procentul a ajuns la peste 30% din salariile inregistrate in Revisal”, au transmis sindicalistii inainte de reuniunea Comitetului National Tripartit pentru Dialog Social.
Pentru ca salariul minim sa fie majorat in conditii sustenabile, este nevoie de o politica fiscala prietenoasa cu mediul de afaceri
”Eforturile sectorului economic trebuie sprijinite in acest caz si de o politica fiscala adecvata pentru salariul minim. Ca urmare, propunem ca deducerea personala de baza sa se dubleze – de la 350 la 700 lei, pentru salariile aflate sub si la nivelul salariului minim, urmand ca intreaga grila de deduceri pentru celelalte transe de venit sa se ajusteze in mod corespunzator. O astfel de masura ar permite cresterea salariului minim net in 2.022 la 1.530 lei”, au transmis sindicalistii.
Anterior, luna trecuta, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat ca, in baza unei hotarari de Guvern, exista o formula de calcul a salariului minim, de unde rezulta ca acesta ar putea ajunge la valoarea de 2.300 de lei, de la 1.386, nivelul din prezent. Pentru aceasta, insa, trebuie sa se poarte discutii cu patronatele si sindicatele subliniaza ministrul Muncii.
"Pentru prima data, la finalul anului 2019 am pregatit, printr-o hotarare de Guvern, o formula predictibila de majorare a salariului minim ancorat in cativa indicatori. Anul acesta am aplicat aceeasi formula si nivelul de 2.300 de lei a rezultat din urmarirea acestei formule si imi doresc ca dupa ce se termina concediile si sindicatele si patronatele sa vina la Ministerul Muncii sa incepem din nou aceasta discutie si sa nu ne axam doar pe cum o sa arate salariul minim la inceputul anului viitor, ci sa incercam sa o proiectam pe cativa ani, astfel incat si in contextul dezbaterilor europene sa stim exact cu cat si cum va creste salariul minim", a declarat Raluca Turcan, la Antena 3.