Salariul minim european in Romania: care e formula de calcul gandita de Guvernul nostru
salariul minim europeansalariul minim pe economie
Oficialii din cadrul Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) vin cu noi informatii privitoare la implementarea salariului minim european in Romania.
Formula de calcul pentru salariul minim brut pe tara, garantat in plata
Conform MMSS, formula care va fi stabilita va tine cont de puterea de cumparare, de nivelul castigului salarial mediu brut si productivitatea muncii.
Se pare ca in cadrul formulei de calcul vor exista cativa piloni principali, precum
conditiile sociale, economice si de evolutia indicatorilor economici. De asemenea, foarte importanta va fi si productivitatea in munca, dar si de cat va fi castigul salarial mediu brut pe piata muncii.
"Directiva 2041/2022 urmeaza sa fie transpusa in Romania in acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabileste ca fiecare stat va avea nivelul venitului minim in functie de conditiile sociale, economice si de evolutia indicatorilor economici", conform guvernantilor nostri.
Pe aceeasi tema, la inceputul lunii, social-democratii au oferit noi detalii: "PSD isi asuma ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european in Romania, pana la finalul anului 2024. In acest sens, specialistii PSD lucreaza deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea in legislatia nationala a Directivei europene privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana", a transmis PSD.
"PSD considera ca trebuie definit un mecanism automat pentru majorarea anuala a
salariului minim din Romania, intr-o maniera predictibila, care sa garanteze cresterea nivelului de trai si a puterii de cumparare pentru toti salariatii din Romania. Cresterea salariului minim la 3.700 de lei, anuntata de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzator pentru introducerea mecanismului de majorare automata a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeana. PSD considera ca orice efect pozitiv din economie trebuie sa se reflecte si in veniturile salariale ale cetatenilor. Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important in special pentru salariatii din sectorul privat, unde exista cel mai mare numar de angajati incadrati cu acest nivel minim de salarizare", a mai transmis sursa citata.
Intre timp, au aparut informatii neconfirmate oficial care indica faptul ca e posibil ca salariul minim pe economie majorat la nivelul de 3.700 de lei brut ar putea sa nu se mai aplice de la 1 iunie 2024, ci ar putea fi amanat pana dupa alegeri. Totusi, o decizie finala si oficiala nu a fost comunicata inca.
Foto: unsplash.com