Salariul minim de 3.000 de lei chiar e posibil - firmele vor sa mareasca lefurile, cu doua conditii
salariul minim pe economiesalariul minimimm
In spatiul public se discuta din ce in ce mai intens despre necesitatea majorarii salariului minim pe economie la pragul de 3.000 de lei. Se pare ca si firmele sunt de acord, dar pun conditii!
In ultimele luni, pe fondul scumpirilor accelerate, romanilor le este tot mai greu sa isi mentina nivelul de trai, din moment ce platim tot mai multi bani pe toate bunurile si serviciile de larg consum.
Cheltuielile traiului de zi cu zi au crescut semnificativ, fie ca vorbim despre facturi la utilitati, mancare sau rate la banca. Puterea de cumparare a scazut semnificativ, dat fiind faptul ca foarte putine firme si-au permis sa majoreze salariile cu un procent peste cel al ratei inflatiei.
Situatia cea mai dificila o regasim in cazul persoanelor deja vulnerabile din punct de vedere economic, inainte de aparitia crizei inflationiste, respectiv cei aproximativ 1,9 milioane de angajati romani incadrati pe piata muncii cu salariul minim pe economie.
Ei bine, viata acestor oameni s-ar putea schimba. Coalitia de guvernare vorbeste despre posibilitatea de a majora
salariul minim la valoarea de 3.000 de lei, desi aceasta masura ar creste considerabil cheltuielile pentru firmele angajatoare, mediul privat confruntandu-se si el cu numeroase provocari, in special de ordin inflationist, in aceasta perioada.
Chiar si in aceste conditii, patronii romani sunt dispusi sa ofere salarii minime de 3.000 de lei, dar nu oricum. IMM-urile pun doua mari conditii statului roman, pentru a accepta majorarea la acest nivel a salariului minim pe economie.
"Din punctul meu de vedere, ele (salariile – n.r.) trebuie majorate de la 1 ianuarie. Vedem ce se intampla si in celelalte state europene. Este o batalie pe forta de munca. Traim cu totii in UE si exista o migratie a fortei de munca. Fara sa marim salariul minim pe economie, migratia va continua catre alte zone, trebuie sa intervenim si, pana la urma, nu putem doar sa ne plangem ca nu avem forta de munca sau sa cautam solutii nu neaparat adecvate pentru a mentine forta de munca, trebuie sa intram intr-o normalitate", a spus, de curand, liderul PSD Marcel Ciolacu.
Raspunsul acesta a venit in contextul in care social-democratului i s-a prezentat opinia mediului privat, care e de acord cu majorarea salariului minim, dar nu atat de brusc, din ianuarie 2023. Firmele romanesti se confrunta si ele cu aceleasi crize si efecte drastice asupra bugetelor, iar o majorare atat de mare, dintr-o data, ar putea arunca multe firme in groapa insolventei sau falimentului.
Foto: pexels.com