Salariile mari de la privat, impozitate dur de Guvern: trebuie sa dam si la saraci
impozit progresivimpozit progresiv 2025
Guvernul pare sa isi doreasca sa introduca impozitarea progresiva pe salariile mari, dand sentimentul romanilor ca legile fiscale se adopta in spirit haiducesc. Practic, sa luam de la cei care muncesc (si care, implicit, au), si sa dam saracilor care, in multe cazuri, nu au tocmai fiindca nici nu prea "misca" in vreo directie.
Ei bine, nu ar fi exclus sa avem parte de impozite grele pe salariile mari ale romanilor, chiar din ianuarie 2025. Tragem aceasta concluzie ascultandu-l pe ministrul Finantelor, Marcel Bolos: "In ceea ce priveste impozitarea progresiva, avem aceste rapoarte ale Bancii Mondiale si, mai nou, si OCDE (n.r. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) este cel care mentioneaza aceasta recomandare pentru tara noastra. Deocamdata, suntem cu sistemul de impozitare unica. Este, daca vreti, o sarcinca pe care noul guvern instalat cu data de 1 ianuarie 2025 o va avea de dus la bun sfarsit.
Daca se va avea in vedere intreaga impozitare a muncii trebuie sa gandim pachetul acesta complet de politica fiscala in urma caruia fie ne alegem cu o reducere a impozitarii muncii, si cred ca acesta ar fi un obiectiv important pentru Romania, si transferul sarcinii fiscale spre consum si spre impozitarea capitalului, fie doar ne alegem cu masuri punctuale, care pot aduce pe termen scurt mai multi bani la buget", a spus el.
Totusi, zilele trecute, seful PSD, Marcel Ciolacu, un adept al impozitarii progresive, spunea ca nu am putea implementa noul sistem fiscal din 2025:
Ciolacu: "Noi avem cea mai mare impozitare a muncii din Europa"
“Nu. Sunt unul din sustinatorii impozitului progresiv, dar
impozit progresiv nu inseamna… Noi avem cea mai mare impozitare a muncii din Europa. Noi aici trebuie… De ce avem cea mai mare? Pentru ca impozitarea pe capital este cea mai mica. Peste tot in lume, unde ai venituri cumulate, nu venituri din salariu, am venituri cumulate. Am salariu, unde imi platesc impozitul – l-am dat deoparte.
Am chirii cumulat cu salariu, am altfel de… am…, toate se aduna intr-un cos si in momentul in care depasesti anumite sume, oriunde in lumea asta, iti vine un surplus de impozitare, un fel de impozitare a capitalului. Am venituri exceptionale. Am cumparat un teren la periferia Bucurestiului cu 1.000 euro si maine il vand cu 10 milioane. Peste tot in lume nu platesc 10%, chiar daca il vinzi cu 1.200, chiar daca il vinzi cu 10 milioane. Dupa anumite praguri, iti vine alta impozitare”, a declarat Marcel Ciolacu, conform
Agerpres.
Foto: gov.ro