Salariile bugetarilor vor fi cu 45% mai mari decat cele din mediul privat, in 2021
bugetariangajatisalariipreviziuni economice
Salariile lunare medii brute ale angajatilor la stat vor fi, in 2021, cu 45% mai mari decat cele ale angajatilor din companiile private, arata cel mai recent studiu al Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza.
Comisia estimeaza ca salariul mediul brut al angajatilor din sistemul public va fi de 6.836 de lei in 2020, urmand sa urce pana la 7.141 lei anul viitor. Prin comparatie, CNSP previzioneaza ca salariul mediu brut in privat va fi de 4.715 lei in 2020 si de 5.078 de lei in 2021.
Astfel, se contureaza o discrepanta de 45% intre lefurile brute ale angajatilor din sistemul public, in comparatie cu remuneratiile din mediul privat.
Citeste si: 2021 va gasi omenirea in fata unei provocari fara precedent
Expertii in munca sustin ca aceasta diferenta are mai multe cauze. Spre exemplu, sistemul in baza caruia se stabileste remuneratia angajatilor este diferit la stat, fata de cel din mediul privat. In timp ce la stat angajatii isi primesc salariile in baza Legii salarizarii unitare, crescandu-le veniturile in baza vechimii, in companiile private se aplica principiul productivitatii. De aici deriva si cea de-a doua cauza a acestei diferente uriase.
Statul nu isi plateste angajatii in functie de performanta si plus valoarea pe care o aduc, in timp ce firmele private tocmai in baza acestor exigente reusesc sa asigure fondurile salariale pentru angajati.
Pandemia a accentuat aceste diferente, mediul privat decontant criza sanitara prin intrarea in somaj tehnic, sustinut de stat, dar mai ales prin diminuarea incasarilor sau chiar suspendarea completa a activitatii.
In ciuda sprijinului venit prin masuri de sustinere lansate de Guvern, mediul privat are pe umeri povara unei economii care se clatina sub deficitele provocate de costurile cu pandemia, in timp ce se zbat cu provocarile de a supravietui printre masurile de restrictie adoptate de autoritati pentru a limita raspandirea infectiilor.
De asemenea, sistemul public nu a decontat in niciun fel aceasta perioada grea, autoritatile neaplicand aici nici vre forma de somaj, dar nici reducerea de personal. In timp ce companiile private s-au vazut puse in fata unei situatii care le-a determinat sa ia masuri radicale, cheltuielile statului cu salariile bugetarilor au ramas intacte.
Putem concluziona, deci, ca angajatii la stat au iesit invingatori din pandemie, atat pe termen scurt, dar si pe termen lung, in timp ce nota de plata pentru sistemul privat va continua sa vina, iar pretul final care va trebui platit de companii inca nu poate fi estimat, fiindca pandemia este in plina desfasurare, iar imprevizibilul si lipsa de predictibilitate sunt cuvintele ei de ordine.