Salarii mizere pentru farmacisti. Dupa 5 ani de facultate de-abia iau 4.000 de lei in mana
salariu farmacistsalarii micifarmacistindustria farmaceuticasalarii
4000 de lei este salariul unui farmacist dupa 5 ani de facultate.
Industria farmaceutica, recunoscuta pentru contributia esentiala la sanatatea publica, se confrunta cu o discrepanta majora cand vine vorba de remunerarea specialistilor sai. Dupa ani de studiu intens si dedicare, farmacistii din Romania se confrunta cu o realitate dezamagitoare in ceea ce priveste veniturile lor.
Realitatea salariala a farmacistilor
Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), salariul mediu net pe tara a fost de 5.079 de lei in decembrie. In acest context, veniturile farmacistilor par sa fie sub asteptarile profesionale, avand in vedere pregatirea extensiva necesara in acest domeniu. Cei cinci ani de facultate, plus pewgatirea practica, ar trebui sa culmineze cu o remunerare pe masura expertizei acumulate.
Daca vei consulta comparatoarele de salarii online, vei vedea ca media salariala in industria farmaceutica e foarte redusa (majoritatea salariilor se invart in jurul a 4.000 de lei net, mai mult sau mai putin, in functie de experienta si regiune din tara). Practic, nici nu poti sa compani salariile farmacistilor cu cele ale medicilor, desi responsabilitatea farmacistului este similara, el nu doar "vanzand" medicamente, ci facand si recomandari, consultand pacientul cu privire la simptomatologie si oferindu-i remedii.
Din pacate, in Romania zilelor noastre farmacistul e tratat ca un simplu vanzator de medicamente, marile lanturi de farmacii oferind salarii care nu acopera decat in ani si ani de zile taxele pe care le-au scos din buzunar farmacistii ca sa urmeze cursurile marilor universitati din tara.
Mai mult, farmacistii nu au sindicate, drepturile lor sunt neglijate neavand o reprezentare puternica, asa cum au alti lucratori din sanatate. Astfel, farmacistii ajung sa fie Cenusaresele unui sistem medical oricum bolnav, dar care face "parte" numai unora, neglijand semnificativ anii grei de scoala si experienta, dar si utilitatea unor alti profesionisti, respectiv farmacistii.
Discrepanta din industrie
Pe de alta parte, industria farmaceutica a inregistrat o crestere constanta in Romania, iar aceasta expansiune se reflecta in nevoia companiilor de a-si extinde echipele. Cu toate acestea,
salariile semnificativ mai mari sunt atribuite in principal pozitiilor de top, cum ar fi directorii executivi, financiari, de vanzari sau de logistica. Raluca Dumitra, sefa de marketing a eJobs Romania, mentioneaza ca aceste pozitii pot atinge venituri lunare de pana la 10.000 de lei net. Aceasta discrepanta subliniaza o ierarhie salariala puternica in cadrul industriei, care adesea nu favorizeaza pe cei aflati la baza piramidei – farmacistii.
Oportunitati si sperante pentru viitor
Pe platforma eJobs.ro sunt listate, la acest moment, peste 25.000 de locuri de munca in Romania, dintre care aproximativ 400 sunt in domeniul farmaceutic. Aceste oportunitati evidentiaza cererea constanta pentru profesionisti in acest sector. In plus, comparatorul de salarii de pe eJobs, bazat pe datele introduse de peste 700.000 de specialisti, ofera o perspectiva realista asupra veniturilor din diverse domenii, inclusiv cel farmaceutic.
In timp ce industria farmaceutica se dezvolta si ofera oportunitati ample pentru cresterea profesionala, este esential ca remunerarea sa reflecte corect nivelul de pregatire si responsabilitatea farmacistilor. Aceasta profesie, esentiala pentru bunastarea comunitatilor, merita o recunoastere adecvata si o valorizare justa a contributiei sale vitale. Intr-o societate care pune tot mai mult accent pe sanatate si bunastare, este imperativ ca farmacistii sa fie echitabil recompensati pentru rolul lor crucial in ingrijirea sanatatii populatiei.
Sursa foto: unsplash.com