Restrictiile din ultimii doi ani au schimbat probabil pentru totdeauna piata muncii. Tot mai multi angajati s-au obisnuit sa lucreze de acasa in aceasta perioada, angajatorii avand dificultati serioase acum in cazul in care isi doresc ca munca sa se desfasoare din nou exclusiv din birouri. Pentru a ii atrage pe angajati inapoi la birou, multi angajatori de peste Ocean au ajuns chiar sa promita mariri salariale si alte beneficii. Este oare insa aceasta o abordare corecta?!
Potrivit unui studiu realizat de Mercer Marsh Benefits in Romania, mai bine de o treime dintre companii (36%) au anuntat deja ca vor oferi flexibilitate totala angajatilor la acest capitol, ceea ce inseamna ca acestia vor putea alege daca doresc sa continue sa lucreze de acasa sau daca vor sa se intoarca la birou. In acelasi timp, 21% dintre companii isi propun sa implementeze un program mixt de lucru pentru angajati, de trei zile lucrate de la birou si doua zile lucrate de acasa. Conform studiului, doar 9% dintre companii au de gand sa revina la un mod de lucru bazat doar pe prezenta fizica la birou.
Acelasi studiu Mercer Marsh Benefits ne mai arata ca 18% dintre companii au ales sa acorde beneficii financiare pentru angajatii care lucreaza de acasa, valoarea medie bruta a sprijinului financiar anual acordat unui angajat fiind de 1.679 de lei. Peste Ocean, lucrurile stau insa diferit, iar angajatorii se gandesc sa le ofere mariri salariale angajatilor pentru a ii atrage sa se intoarca la birou.
Toate sondajele realizate in ultimele luni, atat in Romania, cat si in alte zone ale lumii, ne-au aratat ca cei mai multi oameni s-au obisnuit sa lucreze de acasa, nedorindu-si acum sub nicio forma sa se mai intoarca la birou pentru a lucra. Potrivit unui studiu realizat de Morning Consult in luna februarie, 54% dintre angajatii care lucreaza acum de acasa ar lua in considerare posibilitatea de a isi da demisia in cazul in care le-ar fi fortata revenirea la birou.
In contextul schimbarilor din ultimii doi ani de pe piata globala a muncii, flexibilitatea a ajuns sa fie mai importanta decat latura financiara pentru cei mai multi dintre angajati. Oamenii isi doresc sa petreaca mai mult timp acasa sau sa lucreze de oriunde au posibilitatea, fara a mai pierde timp pentru a se deplasa de acasa la birou. In aceste conditii, specialistii avertizeaza ca aducerea angajatilor inapoi in birouri s-ar putea dovedi o misiune extrem de dificila pentru cele mai multe dintre companii!
Peste Ocean, companiile ar putea adopta un nou sistem cu doua salarii pentru angajatii lor. Astfel, angajatii care aleg sa lucreze de acasa vor ramane cu salariul inghetat, in timp ce cei care accepta sa se intoarca la birou vor primi o crestere salariala de 5 sau chiar 10 procente. In realitate insa, aceasta nu este o crestere reala a salariului, ci mai degraba o ajustare la normele actuale ale pietei.
Citeste si: Lege noua: acum, romanii pot face rost mai usor de vechime in munca
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si