Salarii la privat: Cum vor evolua salariile in companiile private din Romania, in 2021
salariicompaniifirmecresteri salariale
Criza actuala pune presiune pe business-uri. Desi majoritatea activitatilor au fost reluate, conditiile in care ele se desfasoara sunt departe de a putea fi numite ''firesti''. Oamenii si-au schimbat comportamentele de consum, au devenit mai ponderati in a arunca cu banii pe alte bunuri si servicii decat cele de stricta necesitate si mai inclinati catre a face economii. In aceste conditii, afacerile au de traversat o perioada dificila, la care se adauga si lipsa de predictibilitate data de imposibilitatea de a anticipa cum va evolua epidemia. Si nu doar la noi, in intreaga lume.
Astfel, angajatii din sectorul privat, cei mai expusi in fata ''furtunilor economice'', se intreaba cum vor fi platiti anul viitor.
Ei bine, conform studiului Paywell, realizat de PwC Romania, salariile vor creste in mediul privat in 2021, insa cresterea va fi mica. Mai exact, e asteptata o crestere de 4,68% la salariile angajatilor din mediul privat.
Prin comparatie, cresterea din 2021 va fi sub cresterea inregistrata in prima jumatate a anului 2020.
Studiul arata ca salariile angajatilor din privat au crescut in prima jumatate a acestui an cu 6,79%, ''pe fondul performantelor bune inregistrate in 2019'', a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
"Cresterile salariale din prima jumatate a acestui an au avut loc pe fondul performantelor bune inregistrate in 2019. Tendinta pare ca va continua, dar nu in acelasi ritm, pentru ca majoritatea companiilor pregatesc bugete mai conservatoare pentru 2021, avand in vedere incertitudinea generata in economia globala de criza pandemica. Organizatiile trebuie sa se mentina sustenabile pe termen lung, in actualele conditii economice, fapt care duce inevitabil la reduceri de costuri. Ajustarile difera in functie de industrie, de pozitia in piata si de rezilienta fiecarei companii, insa este tot mai probabil ca situatia economica va fi una dificila anul viitor", a explicat Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Studiul reliefeaza si care sunt industriile care au inregistrat cele mai semnificative cresteri ale salariilor. In retail, lefurile angajatilor s-au majorat in medie cu 9,87% in prima jumatate a acestui an. Clasamentul e completat de sectorul bancar cu 7,39%.
Analiza pe categorii de angajati arata o crestere a salariilor in randul muncitorilor necalificati sau putin calificati (muncitori, operatori), in medie cu 7,32%. In acelasi timp, s-a inregistrat o crestere de 7% la salariile din managementul operational si de 6,72% pentru pozitiile de top management.
Cum au reactionat firmele romanesti la pandemie
Studiul analizeaza si raspunsul companiilor romanesti la pandemie. Astfel, 49% dintre companiile intervievate au implementat munca de acasa, 29% lucrul in schimburi, 5% reducerea timpului de lucru si 5% somaj tehnic.
"Asa cum putem observa din rezultatele acestui studiu, companiile fac eforturi pentru pastrarea locurilor de munca si pastrarea unui nivel de productivitate care sa permita o recuperare mai rapida dupa lockdown. Astfel, angajatorii au trecut rapid, cu suportul tehnologiei, la modele de munca mai flexibile, virtuale si diversificate, care sustin autonomia si adaptabilitatea. In plus, datorita pandemiei, investitiile companiilor pentru a proteja sanatatea si siguranta angajatilor au devenit adevarati factori de diferentiere pentru angajatori'', a declarat Oana Munteanu, Senior Manager PwC Romania.
Citeste si:
Iohannis: Fondurile europene sa fie conditionate de respectarea statului de drept
Pandemia a dat startul schimbarii de paradigma. Tendintele vor continua si dupa momentul ''Covid-19''
Oficialul PwC Romania sustine ca aceste tendinte, cum ar fi digitalizarea, vor continua si pe viitor, ele fiind ''doar accelerate de pandemie''.
Astfel, transformarea digitala, dezvoltarea competentelor pentru piata de munca a viitorului, flexibilitatea timpul de lucru si versatilitatea profesiilor / posturilor si, nu in ultimul rand, atentia pentru starea de bine a oamenilor nu vor disparea, ci vor continua sa fie implementate in companiile romanesti, din partea carora trebuie sa ne asteptam la o schimbare de paradigma, mai spune Oana Munteanu.
Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2020 a fost realizat pe un esantion de 52 de companii private din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic si retail si analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare. Studiul contine analize personalizate, in functie de distributia geografica, numarul de angajati si veniturile companiilor participante. Partea calitativa a raportului PayWell contine informatii privitoare la politicile de remunerare, de exemplu cresterile salariale, bonusurile fixe si variabile, precum si analiza unui numar de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori.