Atunci cand te gandesti la viitorul tau din punct de vedere profesional, este normal sa iti indrepti atentia catre acele domenii in care stii ca se castiga bine. Sigur, nu doar factorul financiar conteaza in aceasta ecuatie, insa trebuie sa recunoastem ca banii joaca un rol important in decizia multora. Asadar, care sunt domeniile cu cele mai mari salarii medii nete din Romania?
Potrivit platformei de recrutare eJobs, domeniul IT Software este cel in care se castiga cei mai multi bani, salariul net mediu fiind de aproximativ 6.500 de lei. Aproape la fel de bine se castiga si in Project Management si Cercetare&Dezvoltare, industrii in care salariul mediu net ajunge la 6.000 de lei. Mai departe, cei care lucreaza in Management castiga in mediu aproximativ 5.500 de lei, in timp ce cei din Constructii&Instalatii ajung sa castige la final de luna circa 5.000 de lei.
Nu sunt insa singurele domenii in care salariile nete se invart in jurul sumei de 1.000 de euro pe luna. Spre exemplu, si cei care lucreaza in Proiectare civila si industriala castiga tot aproximativ 5.000 de lei pe luna. Veniturile nete ajung tot la pragul de 5.000 de lei si pentru salariatii din industria de Petrol&Gaze. Mai departe, angajatii care activeaza pe zona de Audit si Consultanta au, de asemenea, salarii medii nete de 5.000 de lei pe luna. In cele din urma, salariatii din Inginerie si Automatizari ajung sa castige in medie pe luna aproximativ 4.800 de lei.
Evident, salariile difera mult si in functie de pozitiile pe care le ocupa angajatii in aceste industrii. Spre exemplu, salariul unui CEO poate varia intre 18.000 si 42.000 de lei. De asemenea, un ofiter naval poate castiga intre 16.000 si 25.000 de lei. Salariul maxim pe care il poate castiga un arhitect IT poate ajunge pana la 45.000 de lei, in timp ce un Head of Marketing poate castiga la final de luna pana la 30.000 de lei.
Cele mai mari salarii sunt oferite in Municipiul Bucuresti, salariul mediu net fiind la aceasta ora de aproximativ 5.000 de lei. De asemenea, foarte bine se castiga si in judetele Timis (4.700 de lei) si Cluj (4.500 de lei). Salariul mediu net ajunge la 4.000 de lei in judetele Ilfov, Iasi, Brasov, Sibiu, Satu Mare, Salaj si Bihor.
Pentru salariati, este foarte important sa faca si diferenta intre salariul net si cel brut. Salariul brut reprezinta suma totala pe care un angajat o castiga inainte de aplicarea tuturor deducerilor obligatorii, cum ar fi impozitele si contributiile sociale. Pe de alta parte, salariul net este suma pe care angajatul o primeste efectiv in mana dupa ce au fost efectuate aceste deduceri.
Sistemul contributiilor sociale obligatorii din Romania include trei contributii principale: contributia la pensii (CAS), contributia la sanatate (CASS) si contributia asiguratorie pentru munca (CAM). CAS, care reprezinta 25% din venitul brut, si CASS, care reprezinta 10%, sunt datorate de catre angajat. CAM, in schimb, este responsabilitatea angajatorului si are o valoare de 2.25%.
Citeste si: 5 motive pentru care sa nu-ti doresti saptamana de lucru de patru zile
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si