Salariatului i se vireaza din eroare mai multi bani pe card. Cum trebuie gestionata situatia?
Un salariat gaseste pe cardul de salariu o suma mai mare decat cea cuvenita. Este clar ca a fost o eroare la Contabilitate/Salarizare si, ca urmare, daca este o persoana onesta, el isi anunta angajatorul despre incident si returneaza cu promptitudine diferenta. Dar ce se intampla daca salariatul trece totul sub tacere si eroarea este apoi descoperita? Ce prevede legislatia muncii intr-o asemenea situatie?
Art. 256 alin. (1) din Codul muncii spune foarte clar:
(1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
Cu o completare importanta:
suma trebuie restituita integral, dintr-o data. Nu poate fi vorba aici despre o restituire esalonata in timp, prin retineri ulterioare din salariu, asa cum se intampla in cazul recuperarii unei pagube produse angajatorului, in urma unei fapte aflate in legatura cu munca.
Acolo este alta poveste, paguba trebuie dovedita, evaluata si recuperata ulterior conform unor reguli clare, in functie de cuantumul acesteia.
Revenind, suma incasata in plus trebuie restituita integral. Si nu vorbim aici doar despre salariu – tot la sume necuvenite intra si sporurile, premiile, diurnele, indemnizatiile de delegare sau detasare primite de salariat desi nu indeplinea conditiile legale, precum si tichetele de masa acordate eronat (de exemplu, s-a calculat gresit numarul de zile lucratoare din luna sau i s-au acordat tichete de masa salariatului aflat in deplasare, care oricum beneficia de diurna).
Aceeasi obligatie exista si daca salariatul a primit
bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat
servicii la care nu era indreptatit. Conform alin. (2) al aceluiasi art. 256, el trebuie sa suporte contravaloarea bunurilor sau serviciilor in cauza. Cazuri concrete:
a) Salariatului i s-a inmanat o uniforma, un echipament de protectie sau de lucru destinat, in realitate, altui salariat;
b) Salariatul si-a efectuat concediul de odihna in avans si apoi si-a incetat contractul de munca;
c) Salariatul a beneficiat de
zile libere platite care ar fi urmat sa fie compensate cu ore suplimentare, dar, la fel, si-a incetat apoi contractul de munca.
Obligatia de restituire este, asadar, clara, doar ca in practica se intalneste frecvent situatia in care salariatul, cum spuneam si in introducere, trece sub tacere faptul ca a beneficiat necuvenit de anumite sume, ba chiar cheltuieste fara mustrari de constiinta sumele in cauza, acoperit de “scuza” ca el nu a gresit de fapt cu nimic si ca n-are nicio vina ca firma i-a virat niste bani in plus.
Ce poate face angajatorul cand descopera eroarea?
Daca suma in cauza e relativ mica, de ordinul catorva sute de lei, cel mai bine este sa nu ia nicio masura. Salariatul s-ar putea sa nici nu fi observat ca i-au intrat niste bani in plus sau sa creada ca e un rest ramas din luna precedenta, deci nu poate fi acuzat de rea-vointa.
In schimb daca suma e mare si e limpede ca salariatul a sesizat eroarea, singura solutie pentru angajator este sa il dea in judecata si sa pretinda restituirea sumei primite necuvenit, cu precizarea ca trebuie sa faca acest lucru in termen de 3 ani de la incident. Dupa 3 ani, fapta salariatului se prescrie, potrivit art. 268 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
Desigur, o asemenea fapta a salariatului distruge iremediabil relatia de incredere intre el si angajator. Vorbim pana la urma despre
un furt, o abatere disciplinara grava care se poate sanctiona fara probleme cu concedierea, cu conditia ca atat abaterea, cat si sanctiunea aferenta sa fie trecute in regulamentul intern.
Sursa foto: www.pixabay.com