Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Potrivit art. 1522 din Codul muncii, salariatul are dreptul de a absenta de la locul de munca in situatii neprevazute, determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, care fac indispensabila prezenta sa imediata, in conditiile informarii prealabile a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate. Cu privire la aceste prevederi exista insa o serie de probleme.
Mai intai sa spunem ca articolul de mai sus este o transpunere in legislatia noastra a Directivei UE nr. 1158/2019 care acorda salariatului acest drept de a absenta. Cu o singura diferenta: directiva face referire expresa la situatiile de forta majora, Codul muncii nu.
Legiuitorul roman a fost mai generos cu salariatul si a eliminat acest caracter de forta majora al urgentei familiale, de aici si prima problema: motivul absentei salariatului poate deveni interpretabil in unele situatii, mai ales ca legea nu pretinde o anume proba a caracterului urgent si indispensabil al absentei.
Din acest motiv se recomanda includerea in Regulamentul intern a unor prevederi care sa impuna dovada faptului ca:
a) este vorba, intr-adevar, despre o urgenta familiala (atentie, legea are in vedere situatii cauzate de boala sau de accident, deci nu se pot invoca alte categorii de urgente);
b) prezenta salariatului este indispensabila (asta inseamna ca nu exista alti membri adulti ai familiei care sa se poata ocupa de urgenta).
Evident, salariatul nu va putea invoca situatii nereale. Urgenta situatiei si caracterul indispensabil al prezentei sale vor trebui mentionate intr-o declaratie pe propria raspundere. si, daca cele precizate in aceasta declaratie se dovedesc false, angajatorul are posibilitatea de a aplica sanctiuni disciplinare, considerand absentele ca fiind nemotivate.
O a doua problema decurge din faptul ca nu se prevede un termen in care se va face recuperarea perioadei absentate. Si aici, din nou, intervine Regulamentul intern, care ar putea cuprinde dispozitii in aceast sens.
Apoi, o a treia problema priveste faptul ca recuperarea absentelor nu poate fi dispusa unilateral de angajator, in conditiile cele mai avantajoase pentru el. Ea (recuperarea) se va realiza prin acordul partilor, ca urmare se ridica intrebarea: ce se intampla daca partile nu sunt de acord, cum se va solutiona un astfel de conflict?
Prima solutie ar fi prin conciliere, daca o astfel de modalitate a fost prevazuta in contractul individual de munca, iar daca partile nu se inteleg, ele pot sa se adreseze instantei de judecata, fara a avea insa garantia ca vor primi o solutie. In lipsa unor prevederi legale, cum va putea instanta sa aprecieze care ar fi fost data potrivita pentru recuperarea absentelor?
In fine, legea nu precizeaza nici in ce modalitate si in ce termen va trebui realizata informarea prealabila a angajatorului. Din nou, Regulamenul intern ar putea cuprinde prevederi cu privire la aceste aspecte, precizand, de exemplu, posibilitatea transmiterii unei comunicari electronice a intentei de a absenta si a motivului pentru care salariatul a recurs la utilizarea dreptului stabilit prin art. 152
2 din Codul muncii.
Important!
1) Legea nu distinge in functie de tipul de salariati, deci practic toti salariatii vor putea beneficia de acest drept, inclusiv telesalariatii.
2) In perioadele de absenta pentru urgente familiale, contractul individual de munca nu se suspenda, deci nu se va realiza nicio inregistrare in ReviSal.
3) Drepturile dobandite de salariat anterior momentului absentarii de la locul de munca se mentin pe toata durata perioadei de absen?a.
4) Cat timp salariatul absenteaza pentru urgente familiale, el nu poate fi concediat (art. 60 alin. (1) lit. i) din Codul muncii).
5) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioada absentei de la locul de munca pentru urgente familiale se considera perioada de activitate prestata.
6) Absentele motivate de art. 152
2 nu pot depasi 10 zile lucratoare intr-un an calendaristic.
Sursa foto: www.pexels.com