Romanilor le e rusine sa-si negocieze salariul: cu toate acestea, ne plangem ca suntem prost platiti
majorare salarialamarire de salariu
Vremuri grele au venit peste noi anul acesta. In plin val de scumpiri, cu puterea de cumparare prabusita, angajatii au nevoie de venituri mai consistente. Totusi, ne e rusine sa le cerem.
Un studiu Revolut, realizat printre 10.000 de europeni, dintre care 1.000 romani, scoate la iveala faptul ca exista o oarecare "jena" in negocierea salariului.
Banii - subiect tabu la romani, chiar si cand e vorba de o cerere de marire de salariu
Chiar daca nevoia de bani se simte anul acesta mai acut decat in ultimul deceniu, iata ce sentimente ii incearca pe multi dintre angajati, cand vine vorba despre discutii cu superiorii legate de nivelul salarial si o eventuala majorare a lefurilor, dar si cand se pune problema de a dezbate teme legate de bani, in alte contexte ale vietii de zi cu zi:
"Mult timp, discutiile despre bani au fost considerate un tabu. Dar, mai nou, o alta tendinta se remarca printre romani: unul din cinci romani spune ca nu are nicio problema sa vorbeasca deschis despre bani, in general. Aceasta atitudine care indica increderea in sine creste odata cu varsta: 37% dintre respondentii cu varste peste 65 de ani vorbesc foarte usor despre bani, fata de doar 13% dintre reprezentantii generatiei Z.
Temele precum economiile personale sau veniturile lunare raman deosebit de critice: respectiv 24% si 28% dintre respondenti recunosc ca nu le place sa vorbeasca despre aceste subiecte.
Acestea, urmate de raspunsurile referitoare la cererea de majorari salariale (27%) sunt cele mai mari procente inregistrate la intrebarea: In ce situatii gasesti ca e dificil sa vorbesti despre bani?
Nu doar negocierile salariale sunt un subiect dureros, ci si negocierile comerciale. 18% dintre participanti sunt reticenti in a cere o reducere de pret pentru bunurile sau serviciile achizitionate. Romanii din segmentul de varsta 35-44 de ani intampina cele mai mari obstacole in a cere o crestere salariala (41%) fata de cei 55-64 de ani (19,2%). Respondentii aflati in varful carierei (45-55) au mai putine dificultati in a vorbi despre bani (24%).
Banii nu ar trebui sa mai fie un subiect tabu azi pentru nimeni. Si cu atat mai putin intr-o relatie sau in familie. Chiar daca oamenii au diferite abordari ale finantelor personale, discutiile despre bani in cuplu ar trebui sa fie deschise, indiferent ca inflatia creste sau stagneaza. O abordare sanatoasa a discutiilor despre bani este considerata de majoritatea respondentilor (57%) ca fiind unul dintre cei mai importanti factori pentru o relatie buna.
Cu toate acestea, exista si alte opinii. Pentru 8% dintre participanti, banii nu au fost niciodata un subiect relevant de discutat cu partenerii lor: doar in perioade de criza ar putea juca un rol. 4% cred chiar ca discutiile despre bani, intr-o relatie, ar trebui sa aiba loc doar daca la mijloc se afla si bunuri comune", arata studiul Revolut.
Foto: pixabay.com