Romanii peste 45 de ani cauta cu disperare sa se angajeze: din fericire, multi reusesc
angajarilocuri de munca
O categorie socio-profesionala aparte o constituie romanii care au peste 45 de ani si, din diverse motive, sunt astazi fara un loc de munca. Nici nu mai conteaza rationamentele in baza carora sunt someri, doar faptul ca nu este momentul sa nu ai de lucru, tinand cont ca ne confruntam cu o veritabila criza a costului vietii.
Din nefericire, atunci cand cauta sa se reintegreze in
campul muncii, romanii cu varste de peste 45 de ani se lovesc foarte des de unsi inchise in nas si refuzuri.
Varsta lor este principalul impediment in gasirea unui nou job, angajatorii evitand in multe cazuri acesti oameni in detrimentul celor tineri, chiar daca celor din urma le lipseste experienta, dar au avantaje mult mai apreciate in aceasta perioada. Ei au competente digitale ce adesea lipsesc celor mai in varsta si angajatorii isi permit sa ii recruteze pe salarii mai mici decat ar trebui sa achite unui profesinist ajuns la 45 de ani, dintre care 20 reprezinta experienta profesionala.
In aceste conditii, pentru romanii de peste 45 de ani gasirea unui job e o misiune pe cat de urgenta acum, pe atat de dificila. Totusi, 100.000 de romani tocmai au demonstrat ca inca se poate. Piata muncii are loc si pentru ei!
Astfel, 102.093 persoane de peste 45 ani au fost incadrate in munca in 2022 ca urmare a implementarii Programului National de Ocupare a Fortei de Munca de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca aplica masuri atat pentru prevenirea somajului, pentru cresterea sanselor de ocupare a somerilor din toate categoriile, cat si pentru stimularea angajatorilor in vederea incadrarii persoanelor apartinand unor categorii vulnerabile sau cu acces mai dificil pe piata muncii (someri de lunga durata, absolventi de invatamant, persoane peste 45 de ani sau someri unici sustinatori ai familiilor monoparentale, persoane cu handicap etc.), prevazute de Legea nr 76/2002 privind asigurarile pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile ulteriorare, dupa cum urmeaza: informare, consiliere si orientare profesionala, mediere, evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale, cursuri gratuite de formare profesionala, prime de insertie, prime de activare, prime de mobilitate etc.
De asemenea, printre masurile destinate cresterii sanselor de ocupare a somerilor se numara acordarea de subventii, pe o perioada de 12 luni, in vederea stimularii angajatorilor de a incadra pe piata muncii persoane apartinand unor categorii vulnerabile sau cu acces mai dificil pe piata muncii. Astfel, in anul 2022, prin acordarea de subventii angajatorilor au fost incadrati 40.859 someri cu varsta peste 45 de ani. Multe dintre aceste conventii au fost incheiate in a doua parte a anului 2022 si se vor derula pe parcursul anului 2023.
Foto: pixabay.com