Romanii cam mint la interviurile de angajare, ca sa prinda postul: chiar ei recunosc ce bube ascund de viitorii sefi si de ce
interviu de angajarelocuri de muncarecrutarepiata muncii
Scopul scuza mijloacele - aceasta pare sa fie deviza multor romani ce aleg sa-si minta, sub o forma sau alta, viitorii sefi, in cadrul interviurilor de angajare.
Un studiu recent realizat de platforma de recrutare BestJobs arata ca romanii nostri nu sunt tocmai sinceri cand merg la un
interviu pentru un loc de munca. Din dorinta de a nu auzi "va sunam noi" sau de nu a fi respinsi chiar sub o forma mai "dura", multi candidati aleg fie sa cosmetizeze adevarul, fie sa ascunda unele detalii ce nu-i le sunt de folos, fie sa minta de-a binelea.
"Mai mult de jumatate dintre candidati au marturisit nu sunt in totalitate sinceri la interviu ... Dintre acestia, aproape 40% nu si-ar dori ca viitorul angajator sa stie ca ar accepta jobul doar pentru bani, iar alti 25% nu vor ca acesta sa afle de problemele din viata personala, care ar putea avea un impact asupra muncii lor", explica reprezentantii BestJobs.
Ce ascund candidatii romani in fata angajatorilor, in cadrul interviurilor?
Conform analizei, se pare ca 2 din 10 candidati nu isi doresc ca viitorul angajator sa stie despre situatiile in care fostul sef "le-a facut sangele sa fiarba", incat au ajuns sa fuga de la jobul anterior mancand pamantul.
In cazul candidatilor, expresia "scheletul din dulap" se refera la un lucru negativ sau jenant care s-a intamplat in trecutul profesional sau personal si care este tinut secret. 34% dintre respondenti au spus ca sunt sinceri doar atat cat este nevoie pentru a obtine jobul respectiv, iar peste 15% ar minti sau ar ascunde informatii despre propria persoana in cadrul unui interviu de angajare, daca ar sti ca astfel o sa obtina postul vacant. La polul opus, majoritatea, constienti de faptul ca minciunile ies intotdeauna la iveala, declara ca ar fi sinceri, indiferent de riscuri.
Chiar daca incearca sa nu dezvaluie recrutorilor aspecte ce i-ar putea pune intr-o lumina nefavorabila, 40% au recunoscut in cadrul unui interviu de angajare ca nu s-au documentat despre pozitia respectiva si nici despre companie, in timp ce aproape 22% au criticat angajatorul anterior pentru ca le-a facut zile fripte, iar peste 15% au adus in discutie lucruri personale.
"Candidatii inca simt ca se arunca in necunoscut atunci cand aplica la un job care nu afiseaza salariul, iar printre lucrurile de care se tem cel mai tare in cadrul unui interviu de angajare se numara faptul ca ar putea afla ca salariul nu va fi cel asteptat (37%), ca sunt apreciati angajatii care stau peste program (aproape 22%) si ca orice sarcina are un termen limita foarte strans (peste 11%)", mai arata analiza, ce a fost realizata in luna octombrie, pe un esantion de 1.386 de utilizatori de internet din Romania.
Foto: pixabay.com