Romania are un deficit anual de peste 15.000 de specialisti IT
specialisti itlocuri de munca in ittehnologiejoburicriza fortei de muncaexodul creierelor
Industria IT din Romania are un deficit anual de aproximativ 15.400 de specialisti, se arata intr-un studiu al Codecool si Brainspotting, in care s-au analizat opiniile celor mai puternice 47 de companii IT din tara noastra. Printre companiile consultate se numara IBM Romania, Raiffeisen Bank, eMag, DB Global Technology si Luxoft.
Anual, in Romania, termina studii de specialitate in domeniul IT aproximativ 9.500 de persoane. Acest numar nu acopera nevoia reala din piata muncii. Domeniul IT cunoaste o dezvoltare fulminanta de la an la an, iar pentru ca business-urile din acest sector sa se poata extinde, este nevoie de forta de munca specializata.
Or, criza fortei de munca specializate si exodul creierelor sunt doi piloni care stau la baza principalelor provocari pe care trebuie sa le infrunte companiile din IT. Studiile arata ca 37.031 de specialisti IT au plecat din Romania pentru a lucra peste hotare, iar acest lucru inseamna o pierdere pentru tara noastra.
Chiar daca piata muncii din Romania are anual un deficit de aproximativ 15.400 de specialisti IT, acest lucru este consecinta faptului ca domeniul IT in Romania este foarte dezvoltat si in plina ascensiune, insa mediul academic nu tine fata cu cerintele din piata muncii.
Romania este a 6-a tara din lume ca numar de specialisti certificati in IT, ceea ce ne plaseaza inaintea Marii Britanii, spre exemplu, insa pentru piata interna nu este suficient.
Mediul academic nu furnizeaza destui absolventi IT: se pare ca, intr-adevar, puterea de acoperire a universitatilor nu este deloc mare: cele 5 universitati politehnice, 59 de universitati de stat si 174 de universitati private cu specializari tehnice ofera anual aproximativ 9.500 de absolventi, versus cei peste 15.000, de care avem nevoie, se arata in studiu.
De asemenea, domeniul IT din Romania ofera multe facilitati banesti, care rar sunt intalnite pe alte sectoare la noi in tara. Faptul ca salariile IT-istilor sunt scutite de impozit, spre exemplu, constituie un mare avantaj si a permis ca veniturile angajatilor din domeniu sa fie mult peste media nationala.
Care sunt solutiile la criza fortei de munca din IT
"Brandul tehnologic al tarii este intrinsec, sta in ADN-ul ei – avem abilitati bune in zona tehnologica, lucru care a si atras numerosi investitori. Totusi, ceea ce ne lipseste este o strategie de dezvoltare. Pana acum, piata de IT a Romaniei a crescut intr-un mod destul de nestructurat si haotic, bazandu-se pe initiative private, pool-ul de ingineri talentati si ceva sprijin din partea statului. Iar acesta nu este mindset-ul unui potential leader tehnologic.” spune Claudia Tamasi, Country Manager Codecool Romania.
Initiatorii studiului lanseaza si cateva solutii pentru ca deficitul de specialisti in IT sa se diminueze:
-cresterea numarului de absolventi;
-implicarea marilor companii in furnizarea de cursuri/workshop-uri in cadrul universitatilor;
-introducerea de scoli profesionale tehnologice (asa cum exista scoli profesionale pentru alte meserii, sa existe si pentru specializarea de programator);
-retinerea si repatrierea talentului – prin livrarea unor pozitii cu insemnatate si responsabilitate mai mare asupra proiectelor (pentru ca specialistii IT care au plecat sunt deja obisnuiti cu un alt nivel de calitate, cu proiecte interesante, complexe si foarte utile);
-abordarea unor strategii de HR care sa puna mult accentul pe partea de training a angajatilor, astfel incat sa se poate aduce la un nivel mai inalt nivelul calitatii;
-incurajarea reconversiei profesionale – parte din cursantii care deja s-au inscris la cursurile de IT Codecool din toamna aceasta vin din domenii diferite cum ar fi banking-ul, finante sau marketing;
-adaptarea curriculei universitare la nevoile pietei;
-o alta solutie esentiala este o colaborare stransa intre cei care pregatesc coderi si companiile care au nevoie de ei.
Citeste si:
Instabilitatea politica, inflatia si cursul euro sunt cele mai mari temeri ale investitorilor