Record pentru piata serviciilor indispensabile firmelor si antreprenorilor din Romania: aproape 4 miliarde de lei
afaceri contabilitateafaceri firme consultantapiata consultanta si contabilitate
Afaceri de dimensiuni mari, intreprinderi mici si mijlocii, microintreprinderi sau persoane fizice autorizate nu ar putea functiona corect fara companiile care ofera servicii de contabilitate, audit si consultanta fiscala. Iar, in 2020, acestea au performat, afacerile lor ajungand la 3,9 miliarde de lei, cu aproape 4% mai mult fata de 2019 si cu 143% peste nivelul din 2010.
Pentru anul 2021, analistii KeysFin estimeaza continuarea tendintei de crestere a cifrei de afaceri inceputa in 2010 si depasirea pragului de 4 miliarde de lei.
"Cu un rezultat net de peste 1 miliard de lei si capitaluri proprii de peste doua miliarde de lei in 2020 (pentru prima data in istorie), piata serviciilor de contabilitate, audit si consultanta fiscala este printre cele mai profitabile din Romania.
Astfel, rentabilitatea capitalului (ROE) a crescut la 55,5%, iar marja rezultatului net a ajuns la aproape 30% in anul pandemiei", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.
Dupa un declin marginal in 2020, numarul companiilor cu domeniu de activitate principal avand codul CAEN 6920 a crescut cu aproape 30% fata de 2010, la 11.800, in 2020, dar numarul angajatilor s-a redus cu 5,5% fata de anul anterior, insa a ramas cu 14% peste nivelul din 2010, la 20.500.
In 2020, rezultatul net a inregistrat maximul istoric de aproape 1,2 miliarde de lei, avand o crestere de 15,6%, in raport cu 2019, si de 565% fata de 2010.
British American Shared Services (Europe) SRL, entitatea care se ocupa de partea de contabilitate, audit si consultanta fiscala din cadrul grupului BAT (detinuta de British American Global Shared Services Limited) a avut cea mai mare cifra de afaceri in 2020 de 443,5 milioane de lei, 11% din totalul pietei.
Clasamentul este completat de cele 4 companii din Big Four: Ernst&Young, cu o cifra de afaceri de 392 milioane de lei, KPMG cu 211 milioane de lei, PriceWaterhouseCoopers cu 202 milioane de lei si Deloitte cu 173 de milioane de lei.
Primele 5 entitati au concentrat 37% din total
Din perspectiva profitabilitatii, PriceWaterhouseCoopers a fost lider in 2020, cu peste 40 milioane de lei, urmat de British American Shared Services (Europe) SRL, Ernst&Young, KPMG si Deloitte.
De la verificarea unui esantion, la verificarea intregului portofoliu de facturi, de la inventarierea fizica a fluxului de stocuri, la monitorizarea acestora remote in timp real prin tehnologii video dedicate, contabilitatea si auditul virtual inseamna, in primul rand, calitate mai ridicata, obtinuta mai eficient decat in mod traditional.
Potrivit analistii Keysfin, indiferent in ce stadiu de implementare se afla companiile, directia este clara: se modifica felul in care acestea isi colecteaza, proceseaza si pastreaza datele.
Se trece de la formatul fizic la cel digital, iar folosind capacitatile remote, pe cele de extragere a datelor din cloud sau prin platforme de data-sharing, companiile le pot transmite in siguranta mai departe contabililor, auditorilor sau consultantilor fiscali. Interactiunea fizica poate reveni, insa, pana atunci, ii va tine locul comunicarea online - prin apeluri video, chat, e-mail.
Peste 3.000 de firme si-au declarat auditorul
Dar piata de contabilitate, audit si consultanta trebuie sa continue sa investeasca in digitalizare si inovatie, in procesele de securizare a datelor si mai ales in aptitudinile celor care le vor folosi, spre exemplu, in automatizare pentru realizarea operatiunilor de rutina, de verificare a respectarii regulilor de intocmire a situatiilor financiare sau in tehnologii machine learning, de identificare a tiparelor si de estimare a rezultatelor, pentru a putea preveni frauda, eventualele erori umane.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului aproximativ 3.300 de companii active si-au declarat auditorul si au raportat rezultatele financiare pentru 2020 la Ministerul Finantelor.
Printre acestea, se numara aproape jumatate dintre companiile mari (315 companii), in jur de 14% dintre cele medii (1.150) si aproape 2% dintre cele mici (812 companii). Cele mai multe firme sunt active in industria prelucratoare (802), comert (431) si imobiliare (411).
Foto: pexels.com